pühapäev, 15. jaanuar 2012

Dead Calm (1989)

Võtab vana laevakapten kätte ja läheb koos oma naisukesega mere peale seilama. Peamiselt selleks, et hiljutisest traumast üle saada. Nagu ikka sellistel juhtudel läheb aga kõik lörri. Justkui nimme satuvad nad uppuva laeva peale, kust ronib neile pardale üks verejanuline püstihull.

Minu arust on tehtud esiti väga suur viga näitlejate rollidesse sobitamisega. No kurat! Kes tuli selle peale, et Sam Neill mängib ontlikku vaikset pereisa. SAM NEILL! Mees, kelle altkulmu visatud pilk paneb juba väikesed lapsed nutma. Billy Zane on oma paipoisinäoga see, kes peaks olema ontlik kapten ja Sam peaks olema mõrtsukas. Vot nii oleksid asjad omal kohal. Ma muidugi saan kontrastist aru, et maniakk enamasti ei näegi välja nagu maniakk, vaid on pealtnäha tore inimene. Aga minu arust Zane ei mängi hästi seda maniakki välja. Võib-olla on asi minus. Aga ta ei tundu eriti ohtlik, pigem lihtsalt püstihull. Märatseda saab ta peamiselt, kuna tal lastakse. Siit jõuamegi veani number kaks.

Teine viga on see, et nõrk naisterahvas (Nicole Kidman) on enamus filmi maniakiga üksi. Sam samal ajal aga lapib kuskil meremiilide kaugusel lagunevat küna. Minu arust oleks palju vahvam olnud, kui Sam oleks ka nendega ühes paadis olnud ja teinud oma leivanumbrit - ehk tasapisi üha enam hullunud. Silmad lähevad üha rohkem pungi ja klaasistuvad jne. No teate küll seda vana head Sami hullumeelset nägu. Pealegi on see Kidmani mängitav naine sihuke erakordselt saamatu. Küll ei oska püssi lasta õigel hetkel või unustab midagi muud olulist. Kõvemast puust naisnatuur oleks sellise maniaki nagu siin filmis juba märksa kiiremalt üle parda
kupatanud.

Okei, samas, kui need puudused nüüd kõrvale jätta, siis paha film ka polnud. Pinevust ju oli. Võib-olla olid ootused lihtsalt liiga kõrged? 7/10

2 kommentaari:

Kober ütles ...

Ma kuskil olen Billy Zane'i päris parajat psychot ka mängimas näinud, eks nad varasema pealt lootsid.
Muidugi ei oska öelda, kui ontlik v mitte ta nüüd siin suutis olla... :D

Metsavana ütles ...

Noh ega ta nüüd nii paha maniak pole ka aga Sami kõrval muarust ikka poisike. Mõni mees on loodud selliseid haiglasi tegelasi kehastama ning positiivse kangelase roll talle justkui kohatu..