pühapäev, 28. august 2011

Krabat (2008)

Krabati raamatut ma pole lugenud. Ütlen selle piinliku asja kohe alguses ära. Seega, praegu olen selle filmi osas eelarvamustevaba ja jäävad ära etteheited tegelaskujude pilastamise ning süžee moonutamise osas.

Hulkurpoiss Krabat kõnnib salapärase kutse ajel vanasse vesiveskisse ning hakkab sealse ühesilmse peremehe selliks. Üsna pea selgub aga, et peremees on võimas must maag ning kord juba tema õpipoisiks hakanul pole enam veskist pääsu muidu kui jalad ees.

Selle mainin ka esimesena ära, et film mulle meeldis täiega. Selline võlurpoisi lugu, mis suutis mind Härri Potterist (mille teisest osast kaugemale ma pole viitsinud vaadata) märksa rohkem liigutada ning kaasa elama panna. Maagia oli maalähedasem ning tummisem, tegelaskujud ning ajastu hästi mõnusalt räpaselt ja vägivaldselt kujutatud. Näitlejad ja tegelaskujud head ning visuaalselt oli ka film silmale nauditav. Kui miski häiris, siis mõned lüngad süžees (mis tõenäoliselt raamatus said ideaalselt kaetud). Näiteks, miks vana ükssilm ikkagi pidi hoidma poisse kinni? Ammutas ta neist mingit jõudu ? Kes oli see soerd, kes käis öösiti konte veskis jahvatamas jne. Spoilerina nuriseks ka, et lõpp oli minu arvates liiga õnnelik. Ma lootsin ikka, et Krabat lõpuks saab ise veski isandaks. Aga no tühja kah. Igati nauditav vaatamine. Eks võtan nüüd mingil ajal ka raamatu näppe vahele. 8/10

9 kommentaari:

Lauri ütles ...

Pole "Krabatti" lugenud?!?! Paranda see häbiväärne viga kohe ära, tegemist on ühe mõnusama satanistliku noorsoofantasyga üldse, sünge ja kohati õudne.

Metsavana ütles ...

Kui ma enda riiulist ei leia siis tulen su jutule. Mäletan, et sul oli neid 2tk ja lubsid ühe mulle anda ?

Lauri ütles ...

Vabalt, võin Ovele kaasa anda

H ütles ...

Lapsega vaatasime mingi hetk, oli jah hea film. Vahepeal kätš natuke matrixis läks, aga tänapäeval ei saa vist parata enam selles asjas...

Soerd oli vanatühi, kellelt möldri võimed pärinesid ja kes võimete eest igal talvel ühte poissi tahtis.

P.S.
Loe raamat kohe läbi!

H ütles ...

Ahjaa, Krabatist on ju animatsioon ka, aga sellest targem eemale hoida. Jube igav.

Lauri ütles ...

Raamatus rääkis see "härra Vader" mõnusa häälega, kus olid koos hõõguvad söed ja paukuv pakane. Aga muidu oli tegu vanakurja endaga. Igal aastavahetusel sai üks poiss surma, see oli lepingu tasu.

Lauri ütles ...

Ja nii Krabat, teised veskipoisid kui ka Meister olid rahvuselt vendid e. sorbid, lääneslaavi rahvakild teutooni aladel, osaliselt säilinud siiamaani. Raamat põhineb üsna palju vendi mütoloogial, rahvajuttudel ja legendidel.

bunsen_lamp ütles ...

Kaadrite järgi otsustades on maastikku raamatuga võrreldes veidi tuunitud, vendide maa peaks olema madal soo ja paks mets. Siin on pigem mingi Tirooli kõrgmäestik, mis on muidugi efektsem vaadata.

Metsavana ütles ...

Tuleb tõesti raamat kiiremas korras läbi lugeda. Saab siis ka arutellu sekkuda ega pea seda näpp suus kõrvalt lugema.