esmaspäev, 12. detsember 2011

Southern Comfort (1981)

Kamp sõdureid saadetakse kuskile Louisiana mädasohu manöövritele. Sõjandusega mitte väga sina peal paistvad tohlakad suudavad muidugi ära eksida ja kõigele lisaks kohalikega tüli norida. Konflikt lõpeb õnnetult. Prantsuse keelt kõnelevad pärismaalased ei mõista nalja ja lasevad sõdurpoiste ohvitseri maha. Viimane oli aga ainuke, kes veel midagi jagas orienteerumisest ning omas ka kaarti. Nii algabki sõdurite päris oma väike Vietnami seiklus kodumaa pinnal. Trip tagasi koju täis hullumeelsust ja meeleheidet.

Mulle meeldis täiega. Sama ei saa öelda kaasvaataja Onu Kalveri kohta. Tema kippus korduvalt torisema nii ühe kui teise asja üle. Küll hoidsid sõdurid automaati valesti, küll oli sõjavastasust liiga palju jne. Eks muidugi saame onust aru. Tema käis alles kuskil pool aastat tagasi isegi sarnastel manöövritel ja nüüd veri vemmeldab. Minusugusele patsifistile, kes ei tea isegi kindlalt, kust otsast püssile padrun sisse topitakse, läks aga sedasorti film hästi peale.

Kui miski üle nuriseda, siis lõpust oleks oodanud tublimat twisti. Mina näiteks lootsin, et  poomisnööre nähesloomastuvad ellujäänud salgaliikmed täielikult ja korraldavad külas tõelise Vietnami väärilise tapatalgu. Lugu aga kulges märksa rahulikumalt lõppu. 8/10
Gives serious credence to 'Guns don't kill people, stupid asses do'.

4 kommentaari:

Lauri ütles ...

See film oli loomulikult tehtud "Deliverance'i" edu tuules ja "prantsuse keelt rääkivad pärismaalased" olid Louisiana soodes elavad cajun'id.

Metsavana ütles ...

Piinlik lugu, esimest korda kuulen sellisest rahvast :)

Lauri ütles ...

need olid kuskilt Kanadast välja aetud prantslased, kes sinna soode keskele endale elupaiga leidsid, kus neid keegi ei seganud. Soode keskel isolatsioonis elamise ja võimaliku omavahel abiellumise tõttu peetakse neid, noh, ütleme, vähe imelikeks, nagu ka filmist näha oli.

Kärbs ütles ...

Päris "Deliverance'i" tasemel ei ole, aga kobe tükk on kindlasti ja mitte otseselt plagiaat. Sarnastest võib soovitada veel Kanada filmi "Rituals" (1977) http://www.imdb.com/title/tt0076630/ ja natuke vähem sarnastest austraallaste "Long Weekend" (1978) http://www.imdb.com/title/tt0079482/