laupäev, 22. september 2012

Musketääride lendav tsirkus

Isand Fordi autoliini põhimõttel töötavad Hollika filmikombinaadid on tegelenud aegade jooksul ohtralt kirjanduse pilastusega. Tasub meenutada "Dorian Grayd", mille tegelane oli vana ja kole, "Erakordsete härrasmeeste liigat", mis lasi laias kaares nii koomiksile kui algkirjanduslikele tegelaskujudele, uus "Sherlock Holmesi", totaalselt algmaterjali eiravat ja võigast "Solomon Kane'i" jms.

Aga noh "Musketäride" filmiga saavutasid nad küll ikka täiuse. Asi polegi mitte nii väga mannetus ja lihtsustatud süžees, tobedates tegelaskujudes (nt prostituuti meenutav mileedi), vaid neis kuradi õhulaevades. Mis pagana pärakujumala poolt küll stsenaristidele sihukesi ideid kõrva sosistatakse? Hea aurupungi anakronismi vastu pole mul midagi, aga rõhk on siin tugevalt sõnal HEA! "Musketäride" sissetoodud anakronism pole hea. Hiiglaslikku lotendavat munandit meenutava gaasikoti küljes rippuv ja hävituslennuki manööverdamis- ja liikumiskiirusega purjelaev rikub iga viimast kui füüsikaseadust ja näeb kõigele lisaks ka tobe välja.

Ferdinand von Zeppelin tiirleb oma hauas küllab 50 pööret sekundis või ajab kadedusest vahtu välja ning karjub "umbluu-umbluu!", kui mõelda, et tema pidi ehitama oma õhulaevad alumiiniumist ning voolujoonelised, täitma need vesinikuga ja varustama võimsate Daimleri sisepõlemismootoritega ning siis ka liikus see mürakas hädavaevu edasi.

Ja ehitatud, muideks, olid need kohmakad ja filmi seisukohalt täiesti ebavajalikud monstrumid loomulikult Leonardo da Vinci ühele koltunule paberilehele kritseldatud visandi järgi. 2/10

1 kommentaar:

matu ütles ...

Õnneks oli see kõik 3d, mida ei eksisteeri ja mingit entreupepuneuri nagu James Cameron ei palgatud, kes oleks selle oma rahaga üles ehitanud... ja selle laevaga box officei mariaani sügavikku sukeldunud.