neljapäev, 29. juuli 2010

Shout at the Devil (1976)

Noor ja hästi kasvatatud inglane (Roger Moore) kaotab Aarfikas kohaliku kriminaalse elemendi tõttu kogu enda raha ning peab hakkama töötama alkohoolikust iirlase (Lee Marvin) heaks, abistades teda elevandiluu kauplemises. Erinevate iseloomudega mehed ei saa alguses just eriti hästi läbi. Asja ei tee ka lihtsamaks asjaolu, et Moore armub Marvini tütresse ja kõigetipuks suudavad seiklejad veel jalgu jääda kohalikule pahatahtlikule Saksa komandandile, kes otsustab tüütuvõitu "ärimehed" jalust kõrvaldada.
Esiti on toimuvad sündmused lõbusas seikluskomöödia vormis kus visatakse ohtralt mõnusaid väikesi nalju. No ei saa tõsiseks jääda kui Moore üritab teravatipuline kiiver peas ja lapitud Saksa kindrali munder seljas petuskeeme läbiviia. Või kui vahvate vuntsidega paks preisi ohvitser mehi miniatuurse ratasaurikuga taga ajab. Üks asi viib aga teiseni ja meeste vaheline personaalne sõda võtab veereva lumepallina üha enam tuure üles. Nii ei lase lurvad tagajärjed end kaua oodata ning kuskil keskpaigast pöördub film järsult hoopis draamaks.

Suurepärane film, kus leidub nii põnevust sõbralikku huumorit, draagikat ja ilusaid loodusvaateid. Moore ja Lee mängivad hästi, koostöö paistab neil sujuvat ludinal. Tüüpiline sõjafilmide probleem - pole raske arvata kes lõpuks selles rabelemises võitjaks - ei häiri, sest lugu ise on huvitavalt jutustatud. Lahedaks muudab selle ka vähekasutatud teema, pole ju väga palju esimese maailmasõja aegu aafrikas toimuvaid filme - või siis pole lihtsalt näppu juhtunud. Kahjuks olid DVDl vaid Soome ja Rootsi keelsed subtiitrid ja nii läks täielikult minust mööda kogu Sakslaste räägitud jutt - erinevalt heast tavast ei rääkinud nad mitte aktsendiga ingliskeelt vaid seda ehtsat saksat, aga no mida need kaisri sulased ikka nii erilist või tähtsat rääkisid. 9/10
 

2 kommentaari:

Trash ütles ...

Mul oli ka see paar nädalat teleka kõrval aga jäi vaatamata. Nüüd on kadunud. :(

Metsavana ütles ...

Otsi üles, igati hea mõnus õhtune vaatamine.