kolmapäev, 5. jaanuar 2011

To the Devil a Daughter (1976)

Satanistide sekt, mida juhatab Christopher Lee, valmistub peale pikki aastaid kestnud ettevalmistamist viimaks antikristust maa peale tooma. Õnnetuseks läheb aga riitusteks hädavajalik nunn (Nastassja Kinski) transportimisel kaduma ja satub ühe okultismisõbrast vanahärra kätte. Lee võtab seejärel appi kõik oma musta maagia alased teadmised, et kadunud Jeesuse pruut tagasi saada, kuid ega müstikasõbrast vanameeski rumal pole ja üht teist on temagi elu jooksul lugenud.

Originaalse Hammeri stuudio kõige viimane õudusfilm. Tõeliselt kahju, et rohkem neid pärast seda ei tehtud ja käesolev film "Exorcist'i" (1973) ja "The Omen'i" (1976) varju peitu jäi. Christopher Lee on, tundub, jõudnud karjääri tippu ja teeb siin filmis minu arvates pagana ägeda näitlejatöö. Erinevalt eelnevatest lugematutest Hammeri filmirollidest ei näe ta seekord tobedalt ülemängiv välja ning peab maha vapralt pikki dialooge. Tema kehastatud must preester ja perverdist saatanakummardaja on tõepoolest kõhe ning pahaendeline kuju. Vaadake nt stseeni, kus ta saatana lapse sündi vastu võtab ja võikalt irvitab, samal ajal kui ülejäänud satanistid tahaksid nurka pugeda ja millestki ilusast mõelda. See pole mingi vanaisaliku välimuse ning pehme habemega Saruman, kes oma tornis mornilt klaaskuuli põrnitseb, vaid ohtlik maag.

Huvitav on filmi juures ka skeem, kuidas saatana last saada. No ei ole nii, et tuleb peltsebul sokunahas, teeb süütu neitsiga vanainimeste asja ning üheksa kuu pärast ongi pisike saatan olemas. Tegemist on aastakümneid vältava protsessiga, kus tuleb esiteks õigete võtetega sünnitada neitsi, kasvatada ta suureks, sünnitada alles siis! vanasarviku järglane (naljakas punane peletis), joonistada satanistide verega maha ring, toppida saatana laps neitsi sisse, sünnitada uuesti jne. Uh, keeruline, ma olen suhteliselt kindel, et hetkel, mil protsess peatatakse, jõuti sellega ka veel alles poole peale ja kes teab, mis võtteid risti ja põiki ümberlõikamised oleksid veel teismelist antikristust oodanud.

Seostest ja taustainfoks: Film on tehtud Dennis Wheatley 1953. a romaani järgi. Hakkasin huvist uurima, mis ta veel põnevat teinud on ning sattusin lisaks ühele teisele Hammeri filmile nimega "The Devil Rides Out" enda üllatuseks loole "The Haunting of Toby Jugg", mis ilmus 90ndate keskel ajakirjas "Paradoks", ning mis suutis toona küll ohtralt unetuid öid põhjustada, mil iga akna taga liikuv vari
hirmujudinaid põhjustas. Peab nimetatud jutu riiulitest välja kaevama ning uuesti läbi vaatama. Kõige koledam oli vist toona see, et mul oli puudu kõige viimane number ja nii jäi kogu jutt "õhku" rippuma ning seetõttu kujunes kuidagi eriti häirivaks. 7/10

Naispeaosalist mängiv Nastassja Kinski on muide siin alles 15-aastane. Hammeril joppas, et see film üldse kinno lasti, sest mingi hetk jalutab ta mööda muru porgandpaljalt ringi ning Lee üritab teda veel tülikale kirjanikuhärrale maha kupeldada.

Kommentaare ei ole: