teisipäev, 18. mai 2010

Dracula: Prince of Darkness (1966)

Tegemist järjega filmile "The Brides of Dracula (1960)". Põgusalt näidatakse eelmise osa tagasivaates ka Cushingut enda semu Lee'd päikesevalgusega tuhaks praadimas. Aga kuri tuhk jääb alles ning kogutakse ustava teenri poolt kenasti karbikesse kokku oma aega ootama. Viimane saabub üsna varsti, kui mõned ettevaatamatud Briti soost turistid leiavad üksiku, kõigilt kaartidelt puuduva lossi suurepärase koha olevat, kus jalga puhata.

Lee olevat siin filmis keeldunud ridagi dialoogi lausumast, kuna skript olevat olnud idiootne. Rääkimise asemel võib teda terve film näha uskumatult totralt grimassitamas ja nägu väänamas. Enamus aega, kui Lee ekraanile ilmub, ei tea kas nutta või naerda, pigem küll vist viimast. Mina ega Jaanus ei suutnud küll tõsiseks jääda, kui ta enda punaseid silmi pungitas ja ülipüüdlikult solvunud või hirmunud nägu tegi. Huvitav, kes talle näitlemis- ja miimikatunde andis? Louis de Funès? Isiklik leian, et tummalt lõustu tehes näeb ta veelgi totram välja, aga eks härra teadis paremini.
Cushingut ennast pole selles filmis üldse, osaliselt asendab teda üks otsekohene ja asjalik mungakloostri abt. Neiud on aga siin veel kurguni riietatud ja avarat dekolteed ning väga hämarat vihjet seksile näeb vaid alla minuti, mis on Hammeri kohta päris üllatav, arvestades, et mõnes hilisemas filmis on kaamerad rindadele justkui liimitud.

Mis veel? Dracula loss on papile joonistatud ning filmitakse igaks juhuks natuke fookusest välja keeratud objektiiviga, vürst ise kannab vastavalt heale traditsioonile endiselt punase voodriga mantlit ja kardab riste ning päikest. Samas on lõpp üllatavalt originaalne, sisse on toodud idee rahvapärimustest - vampiirid kardavad liikuvat vett - ehk Dracula seekord uputatakse lihtsalt ära. Arvestades, et esimeses filmis ei teinud ka tuhaks muutmine vanale vereimejale vähimatki häda, siis pole imestada, et ka vesi teda maha ei murdnud ja kaks aastat hiljem ronib peletis kraavist taas välja ning tegutseb Lee esituses veel kokku viies Hammeri filmis. 6/10

Kommentaare ei ole: