kolmapäev, 7. juuli 2010

Onu Soprano filmifestival ehk Avatar

Vabandav sissejuhatus:
Oh aitab kah, need "Onu Soprano nimelise" filmifestivali tekstid juba mitu kuud draftis marineerinud, aeg nad riburada pidi rahvale imetlemiseks üles riputada enne kui päris äädikaks käärivad. Ei ürita mingit kronoloogilist järjekorda ka taastama või üldisest melust gonzot kirjutama hakata. Selle külje on meil juba Kalver piisavalt hästi katnud ja nagu HÕFFist selgus soovivadki lugejad pigem rohkem süvaanalüüsi kui tühja möla.

Onu Soprano nimelise festivali idee tekkis meil talvel, kohe vahetult peale Onu Kalveri festivali lõpetamist. Soprano nimelt teatas, et tema on samuti onu ja nõuab ka enda nimelist üritust. Mõeldud - tehtud. Filmivaliku osas üritasime samuti mitte sisse panna halbu vanu filme vaid pigem võtta ette meie kallile Talsingradi kolleegile armsaid kinopilte.
Aga tulles nüüd tagasi filmi juurde siis...
Minupuhul on tegemist sellise kergesti mõjutatava inimesega kes võtab sarnaste huvialadega sõprade arvamust heameelega kuulda. Kui näiteks ikka Trash ütleb, et seda nurgapealse hiinarestorani salatit ei ole mõtet süüa sest ta maitseb nagu papp ja rikud õhku pärast terve õhtu, siis ma ka ei söö, nähku see salat pealegi isuäratav välja. Avatariga oli sama lugu, et kuigi arvamusi oli seinast seina kippus see keskmine hinna siiski kahtlustäratavalt madal olema. Ka kõige positiivsemad hinnangud olid stiilis: hea meelahutus ja tööpäeva lõpuks käib kah.

Nii lasin vaikselt selle suure kära, haibi endast mööda ja jätsin Avatari hulluse epitsentri ajal kinos käimata. Plaanisin seda kunagi kui DVD või HD juba väljas sealt vaadata. Kuni ootamatult Kalver ükspäev MSNi hüppas, et Ekraanis on hetkel (2 kuud tagasi, autori märkus) Avatar uuesti 3D kujul näitamisel ja võiks vaatamise sujuvalt OSFFiga ühendada.

Avatari vaimu ja füüsise kohta on loomulikult juba blogides gigabaitide viisi teksti genereeritud. Isegi siin blogis on üks Ove poolt kirjutatud Avatari ülevaade ees olemas ning olen teadlik, et praeguse tekstiga lisan ainult veel ainult hoogu juurde seda filmi rasvaselt ümbritsevale ja täiesti ebaõigustatud suminale. Aga samas ei saa OSFF ühest parimast filmist niisama ka mööda minna.
Avatari graafiline pool, 3D ning maailma uudsus..
Mul on kokkuvõtteks siiski heameel, et läksin kinno mitte ei vaadanud seda filmi DVD peal. Niipalju kui mul õnnestus plaadil olevad 2D versiooni piiluda siis oli sealne maailm talumatult ergas ning hõõguvates neoonvärvides millede liiga pikk jõllitamine võib nii monitori kui silma võrkkesta musta pleki sisse keevitada. Alles kinos prillid pähe pannes mõistin, et värvid olid selleks põhja keeratud, et need ka läbi prillide tuhmide klaaside kohale jõuaksid. Igaljuhul tasandusid prillide pähe asetamisel kõik need helendavad kass-haldjad ja mutukad enamvähem normaalsele talutavuspiirile.

3D oli alguses päris lahe. Ma olen kokku puutunud küll 3D piltidega kuid mitte 3D filmiga ja nii oli seda kuidas pildile tekib sügavuse mõõde päris põnev vaadata. Pisut kahju oli küll sellest, et kohati kadus see perspektiiv jälle ära, kiiremad märulikohad muutusid aga segaseks ja raskestijälgitavateks. Ka nuriseks, et neid kohti kus pori, vihma ja ebemeid tundus otse saali lendavat oli vaid loetud korrad. Minuarust oli esimeseks suuremaks kolmdee filmiks valitud Avatar lisaks liiga pikk. Kuna silmad polnud veel sellise lisamõõtmeid omava pildiga harjunud ja kippusid lõpupoole väsima. Prillid aga olid harjumatult rasked. Kuna jumala poolt on sedasi säetud, et pean igapäevaselt ühe sellist klaasist ja traadist vigurit igalpool kandma siis teine paar neid sinna peale oli otsa juba liig ning nina hakkas poole filmi pealt ebaloomulikult kipitama ning oli pärast paistes ning punane nagu parmul.
Üldiselt võib jääda 3D esmakogemusega siiski rahule, räägitakse jah, et IMAXi pakutav on parem kuid ka see säästuversioon oli samuti esialgu köitev. Imestama paneb mind aga kõige rohkem igalpoolt räägitud jutt, et Avatar on erakordne Cameroni poolt loodud kordumatu maailma poolest? Ei leidnud selles nimelt mitte midagi kordumatult. Metsad kujutasid tavalisi vihmametsi kuhu oli CGga värve juurde krutitud. Fauna ei kujutanud endas ka mitte midagi erilist. Või tahetakse öelda, et Cameron leiutas lendsisalikud-draakonid ? Kõige fantastilisem loom kogu filmi peale oli vasarhaiga paaritatud ninasarvik. Vaadake pigem Miyazaki multikaid või Ray Harryhauseni töid, originaalsust nagu putru. Siin aga kogu filmi peale vaid üksikud sähvatused.
Süzee...
Sellekohta võiks küllap lõputult rääkida ning terve paksu raamatu valmis kirjutada. Põhimõtteliselt
defineerib Cameron selle filmiga küll musta ja valge. Kass-haldjad on heasüdamlikumad öko-hipid kes elavad harmoonias nii looduse kui üksteisega. Kogu nende pundi peale pole ühtegi halba tegelast. On küll üks munadega isane, kes on erinevalt teistest suutnud mingil müstilisel kombel säilitada teatava ettevaatlikuse "taevarahva" suhtes. Kui aga peategelane draakoni seljas kohale kappab on ka tema kõhklused justkui võluväel peast pühitud. Neile vastanduvad omakorda inimesed. Peamiselt ülbe ja peente maneeridega korporatsiooni esindaja ning "pahaperse" vanakooli kindrali näol. Viimane tõi enda eheduses lausa heldimuspisara silma, selline armiline-sooniline vana sõdur kellesarnaste kuldaeg oli 80nenatel Rambo ja Van Damme filmides. Tüüp räägib suurema osa ajast onlineritega ning suitsetaks küllap enda pöidlajämedust sigarit ka skafandris. Kuskile sinna vahele positsioneeruvad veel sõbralikud looduseuurijad. Hea, juba Jules Verne juttudest, pärineva traditsiooni kohaselt pärismaalseid neid supiks loomulikult ei keeda ja vaatavad pigem kui hullumeelseid - vaimust vaene aga on igas traditsioonilises kultuuris püha.

Kompanii kasutatud taktikal ei tahaks pikalt ka väga peatuda. Seal oleks norida päris palju. Okei võibolla tõesti on tähtedevaheliste lendude ajaks tuumarelvad keelustatud ja lihsalt orbiidilt nukeda ei saa. Samas kui kass-haldjate puu suudeti välksõja korras rakettidega maha võtta siis miks kirevase päralt ei saanud seda strateegiat uuesti kasutada ning oli vaja teine kord vedada suure kohmaka transpordilennukiga kohale konteiner dünamiidiga? Või miks oli vaja maapeale keset paksu ja ohtlikku metsa mehaniseeritud jalavägi ? Eesmärk oli ju lihtsalt kindel tsoon tümaks teha ja sellega oma ülemvõimu näidata, mitte seal mingeid positsioone enda kätte vallutada ja hoida. Kõigetipuks miks oli üldse vaja seda pühapaika rünnata? Kui sateliitidelt oli näha pärismaalaste armee kogunemist oleks kõige õigem äkki olnud teha üllatusrünnak just neile.
Kõik uus on unustatud vana. Nii pole Avatari idee ehk idee sellest kuidas jalutu invaliid saab uues kehas teise võimaluse võõral planeedil eriti originaalne. Poul Andersoni lühijutus "Minu nimi on Joe" kirjeldatakse täpselt sama situatsiooni. Isegi fantaasiarikkamalt, kahju, et tõenäoliselt pole Avatari autorid seda teost kunagi lugenud. Liiga humanoidsed kass-haldjad oleksid võinud olla näiteks hoopis lihaselised kentaurid - nagu mainitud lühijutus. Sama kehtib floora kohta mis oli praegu  liiga inimeste maailmast kopeeritud. Mulle oleks Joest pärinev kordades vaenulikum keskkond märksa rohkem istunud. Näiteks selline kus kohalikud elukad joovad vedelat metaani, situvad väävlit ja kasutavat suurte rõhkude käes tahkunud vett raua aseainena. Aga küllap juba Cameronil ja ta müügimeestel kõik välja rehkendatud, mida peab olema ja mida mitte, et film müüks ning selline lihtsalt mälutav sisu oligi üks põhivõti selles, et film tõi niipalju raha sisse kui ta tõi. Igaljuhul leian, et järgmine aasta tuleks Oscareid jagada ka turundus meeskondadele - see mida Avatariga nenepoolt tehti oli tõeline vägitükk. 7/10

6 kommentaari:

Soprano ütles ...

OK

Ralf ütles ...

Kõige fantastilisem loom kogu filmi peale oli vasarhaiga paaritatud ninasarvik. Vaadake pigem Miyazaki multikaid või Ray Harryhauseni töid, originaalsust nagu putru. Siin aga kogu filmi peale vaid üksikud sähvatused.

- Sa räägid tõtt, mu härra!

Metsavana ütles ...

Võtan seda OKd kui tunnustust ja rahulolu filmi ning kirjutatud tekstiga.

QWR Soprano!

Ma arvan, et need kes vaimustuvad Avatari maailma peale, peaksid tõsiselt tutvuma Miyazaki multikatega.

J ütles ...

Pakud Avatari armastajatele Miyazakit?

Aga kas seal ikka 3D-d on?

J ütles ...

Küsiks õige Avatarifänn.

Metsavana ütles ...

Üks avatarifänn jõuab rohkem küsida kui seitse blogijat vastata.