esmaspäev, 13. aprill 2009

Død snø (2009)

Olin alguses filmi suhtes suurte eelarvamustega ja kuigi plaat oli hangitud juba mitu nädalat tagasi veeretasin seda käes nagu kuuma kartulit. Julgust vaatama asumiseks sain alles peale Trashi ja Xipe positiivsete postituste lugemist. Mitmed eelnevad kirjutajad on miinusena esiletoonud aeglast ning venivat sissejuhatust. Minuarust aga oli film juba algusest peale, hoolimata enda klisheelisusest, suht tsill vaatamine, kus visati isegi paar kildu. Ja ega väga kaua ei lastudki noorukitel mägionnis omi asju ajada. Peatselt ilmus välja teadjamehest kohalik kes noortel legendidega sadistlikest natsidest junni jahedaks ehmatas ning kerge irooniana ise kõige esimesena võika otsa leidis. Vana matkaselli mõrv hämaras mägedes oli muide päris kõhedalt tehtud ja arvatavasti üks kvaliteetsemaid hirmustseene terves filmis. Mitte ,et edasi poleks häid kohti olnud, vaid pigem lasti sealtmaalt tegevusel kulgeda juba mõnusa gore ja slasheri teemas. Kohe kraapisid nimelt sõdurzombid lume pealt ära ning asusid noorte seas tõhusat harvendustööd tegema. Dead Snow oleks arvatavasti olnud ,tänu mitmetele lõbusatele ideedele, keskmisest kõrgemal slasher isegi ilma sakslastest zombideta. See aga ,et pisut natsifetishit sissetoodi tegi asja eriti heaks. Tuleb nõustuda Xipega ,et natsizombid on ikka hoopis teisest puust kui tavaline ringituiav (surnud)lihamass. Tegemist on laipadega kes teavad üht-teist nii distsipliinist, külmrelvade kasutamisest kui ka meeskonnatööst. Oleks nad osanud ka tulirelvi üleskorjata, paneks kohe filmile punkti veel juurde.

Seostest teiste horrorklassikatega oli lisaks kõigile neile sadadele Ameerika ja Euroopa teen-slasheritele tunda ka kergeid mõjutusi Evil Dead'ist. Mootorsaeg ning käestseen näiteks. Ära ei osatud aga otsustada ,et kes täpselt peaks Ashi laadne kangelane olema ning ,et ei tekiks näitlejate hulgas tüli ja hõõrumist lasti igaühel neist vähemalt viis minutit särada.

Röövitud kulla tagasivõtmise teema oli nii ja naa..ühelpoolt huvitav nüke ,et kogu rabelemine toimus ikka mingi suurema eesmärgi nimel kui ajumahlade imemine, et ikkagi aarialased ei labastu nii madalale tasemele ,et hakkavad poolinimeste rõvedat ihu sööma. Teisalt mis teispoolsuses nende müntidega ikkagi peale hakata? Või oli müntidel lihtsalt sentimentaalne väärtus stiilis viimane side elusmaailmaga ? Igaljuhul tore vaatamine. Tommy Wirkola on Kill Buljoga, mis oli ka täiesti vaadatav, võrreldes kõvasti edasi arenenud ning jään huviga ta järgmisi töid ootama.
Kiitust tuleb jagada postritega nähtud vaeva eest, ühed ilusamad mida üle tüki aja horrorfilmidel näinud.

Välipeldik mängis filmis päris olulist rolli

8/10

2 kommentaari:

Kalmsten ütles ...

uuhf...pole jupp aega nii naljakat vilmi näind , ma virutaks küll 9 punkti üheteistkümnest võimalikust.
Parim koht oli mootrosaani, wechrmahtzomba ning puuoksaga...
Lausa lust oli vaadata , et Wechrmachti ja SS mehad vähemalt zombadena ko-opereeruda suudavad ja ühte paika ära mahuvad...inimkonnal on veel lootust.
Hmm, ainult peale vilmi on tekkinud fanaatiline tung endale juba homme kuskilt "jonsered-i" mootorsaag osta....

J ütles ...

Natsikullal jäi korralik legend tagant puudu. Selle koha pealt oleks võinud üksjagu head taustlugu pastakast välja imeda. Oleks idee paremini alla läinud.