pühapäev, 3. jaanuar 2010

Bonnie and Clyde (1967)


Sellest filmist kirjutamist olen edasi lükanud juba praeguseks umbes kolm kuud nii, et mõnes mõttes kohe väike rekord, kuna tavaliselt ma nii vanadest filmidest enam kirjutada ei viitsi ega oska sest mulje juba liiga tuhmunud (erinevalt sõber Xipest kes võib lõdvalt aasta hiljem ka mingi jutu kokku pusida). Seekord mõtlesin aga erandi teha kuna olin ka mõned märksõnad hiljem kuskile faili kirjutanud ning need koos piltidega aitasid filmi taas silme ette manada.

Kuna sisu vaevalt tutvustamist vajab siirduks kohe tegelaste juurde. Kuigi tegevus toimub 30nendatel on Bonnie ja Clyde hingelt rohkem filmi valmimisaja mässumeelsed noored. Huvitav on ka asjaolu, et naispoolt ehk Bonnie on siin kujutatud märksa võimukama tegelasena kui Clyde, kes on üsna pehme ja sõbraliku iseloomuga ning omab lisaks veel raskusi naistele liginemisel. Igaljuhul võrreldes mitmesuguste teiste gänsteri filmide tegelastega on siinsed antikangelased kujutatud toredate ning positiivsete kujudena kes on sattunud sinna kus nad on peamiselt tänu majanduskriisile ja seiklejavaimule. Filmi peamine negatiivne isik on hoopis seadusesilm kes üks alatuid võtteid kasutav pika vihaga morn vunts. Kõrvaltegelastest tuli mulle suure üllatusena aga Gene Wilderi ülesastumine (väga muhe ja ootamatu stseen).


Plaanisin ka enne posti kirjutamist wikipediast mõne asjakohase artikli läbi lugeda aga laiskus sai võitu. Nii jäi mulle lõpuks segaseks, et palju oli filmis siin tegelikku lugu, palju müüti ja palju rezisööri-lavastaja fantaasiat. Alguses tiitrite aeg näidatud arhiividest pärit fotomaterjal vihjas justkui sellele, et üritatud on ikkagi võimalikult täpselt toimunud kujutada. Üldine ülepaisutatud romantiline joon tekitas samas selles tõsiseid kahtlusi (See suhtedraama rohkus olevat väidetavalt seletatav asjaoluga, et algselt olevat stsenaarium kirjutatud mitte Arthur Penni vaid ühe prantslase jaoks.). Eks sarnaste vastuoluliste ja segaste aegade kangelastega nagu Bonnie ja Clyde ongi tänapäeval pea võimatu täit tõde teada saada. Tegid nad ju isegi kõik võimaliku, et oma müüti veelgi levitada.  8/10

Kommentaare ei ole: