esmaspäev, 3. mai 2010

The Final Countdown (1980)

Ma ikka imestan tõsiselt kus kuradist imdb hinded tulevad, näiteks miks “The Final Countdow” omab seal tervelt 6.6 punkti ? Seda hinnet selline tuim ja igav junn küll kindlasti ei vääri.

Seejuures filmi idee on iseenesest väga intrigeeriv. Keset manöövreid viib aegruumi kehasse tekkinud mulk moodsa USA lennukikandja koos kõige seal sisalduvaga aastasse 1941 ja Pearl Harbouri lähistele. Kahjuks kulub edasine aur  niisama tühja pläkutamisele, vaidlustele ning Ameerika ühendriikide võimu sümboli (õhust raskemate lennuaparaatide emalaeva U.S.S. Nimitzi) igast erinevast nurgast demonstreerimisele. Kõige häirivam tüng tuleb aga filmi lõpus kus tekib lootus, et ometi läheb märuliks ning kohe - kohe saab näha kuidas moodsad F18ned (või mis iganes mudelid nad olid) kollaseid kamikadzesid nahutavad. Lennukid on põhimõtteliselt juba startinud ning alustavad lendu kui äkitselt sama närakas ajaauk uuesti esiplaanile lärtsatab ning sõjardid tagasi oma aega transpordib. No kurat! Jääb vägisi mulje, et kuidagi said filmitegijad loa ühel lennukikandjal pisut filmida (nt võitis produtsent selle loa kaptenilt pokkeris) ning otsustasid kähku kaelalangenud võimaluse ära kasutada ja odavalt midagi kokku keerata.
Vähe sellest, et üsnagi viisakas idee ära lörtsitakse. Lisaks on tegelaste vaheline dialoog veniv nagu Brezhnevi kõne ja pisiasjade loogika pidevalt paigast ära. Näiteks kes kurat ikkagi oli see lühikest kasvu uudishimulik tsiviilik kes rahumeeli kõrgemate ohvitseride kajutites nende isiklites asjades soris ning kõikidel olulistel olulistel nõpidamistel viibis ? Ja mis põhjusel kapten ta oma peamiseks nõuandjaks ülendas ? Või siis lõpp kui üks 40nendatesse maha unustatud madrus kohtub selle sama kahtlase mehikesega ning teatab talle “meil on nii palju rääkida”, huvitav millest? Vaevalt teadsite üksteise nimesid. Ei soovita vaadata 2/10

4 kommentaari:

Ulmeguru ütles ...

See ei ole ju see film, mis nõukogude kinodes oli «Salajane eksperiment»... noh, et kus sõjalaeval miskit ajavärki katsetati ja kaks tüüpi üle parda hüppasid ja meie aega sattusid..?

Metsavana ütles ...

Eip, sa pead äkki silmas filmi nimega "The Philadelphia Experiment" ? http://en.wikipedia.org/wiki/The_Philadelphia_Experiment_%28film%29

"The plot is based on the urban legend of the Philadelphia Experiment. In 1943, two sailors, David Herdeg (Paré) and Jim Parker (Di Cicco), are stationed on a ship in an experiment to make it invisible to radar. However, the experiment goes horribly wrong and Herdeg and Parker are the only two survivors. They both undergo time travel (because of the experiment) and find themselves in the Nevada desert in the year 1984."

Ulmeguru ütles ...

Jah, ikkagi see Philadelphia eksperiment... sorry, segaduse pärast...

Metsavana ütles ...

Ma pole seda kusjuures näinud, peaks kunagi ära vaatama.