pühapäev, 9. mai 2010

Moon (2009)

Elab üks Sami-nimeline kosmonaut kuskil Kuul olevas kaevandusbaasis, nikerdab puust makette ning ootab kannatamatult lepingu lõppemist, et Maale tagasi pääseda. Tähtaeg on juba üsna lähedale jõudnud, kuid siis saab Sam kuukulguriga ringi rallides obaduse vastu pead ja kui ta uuesti ärkab, on baasis peale tema veel keegi.

Jah, ilus ulmedraama inimsuhetest, ei saa öelda, et oleks olnud halb. Küll aga pean insenerina norima veidi tehnilise osa suhtes (spoilerid-spoilerid!). Kas lihtsalt kloonide tegelik eesmärk baasis jäi nüüd lahti seletamata või oli tegemist järgmise kompaniiga, mis armastas kalleid ja ebapraktilisi mänguasju  ehk nö “kõrbes liiva tootmist”. Igal juhul ei saanud ma absoluutselt aru, miks oli vaja kaevandusbaasi, kus juba oli äärmiselt ingelligentne HAL 9000 laadis robo, veel mingit mõtlemisvõimelist ahvi? Põhiline töö, mis mees tegi, oli tassida justkui Red Alert mängust pärit harvesterist ära balloone valmistoodanguga ning nikerdada puidust käsitööd, millega oleks nimetatud masin ka üksi suurepäraselt hakkama saanud. Või kui täisautomaatne mehitamata baas ei tulnud kuidagi kõne alla, siis mis oleks viga olnud tavalisel Maalt pärit inimesel? Kui vaja, sai firma saata ju kerge vaevaga terve meeskonna üles "asja klaarima", nii et Kuule reisimise kallidus ei saanud küll takistuseks olla. Arvestada tuleb samuti, kui kallis võis olla filmis nähtud röögatu raadioside segaja püstitamine - selle loomiseks kulunud resursi eest oleks küllap arvesse tulnud kümnete astronautidega mehitatud baasi ülalpidamine.

Mina oleks isiklikult viinud kaevanduse Kuult hoopis kuhugi päikesesüsteemi äärealale, asendanud liiga targa (ja ilmselgelt kehvade turvasüsteemidega programmeeritud) robo mõne nürima jurakaga ning kaotanud ära filmi lõpust idiootsed teated Maa aktsiakurssidest. Oleks kogu loo märksa usutavamaks ja sügavamaks saanud, praegu jäid need mõned loogikavead justkui segama, ei lasknud täit mõnu saada.  6/10

8 kommentaari:

Isa Pjotr ütles ...

Ma mõtlesin täpselt samamoodi. Kas on (mitte eriti kauges) tulevikus kloonide tootmine niivõrd odav, et tulusam on vana maha koksata ja keldrist uus tuua kui lihtsalt Maalt töölisi palgata?


Aga samas meeldisid mulle väga Kuu-vaated. Üleüldse on futuristliku välimusega ratassõidukid, mis võõrastel taevakehadel ringi vuravad, ühed kõige paremad asjad, mida vaadata.

Ulmeguru ütles ...

Nojah, maitsed...

Minuarust üks paremaid ulmekaid üldse ... vähemasti viimase paari aasta lõikes.

Metsavana ütles ...

Kuu vaated olid ok, ratassõidukid aga suht keskmised ratassõidukid. Polnud neis väga midagi erilist.

Mulle endale meeldivad viimase paari aasta ulmekatest kõige rohkem District 9 ja Asustatud saar. Ei söandaks seda vist isegi kolmandale kohale panna.

Ulmeguru ütles ...

«Asustatud saar» on nägemata, sest pole leidnud inglise/eesti supakatega DVD-sid (naine ei saa vene keelest aru)... «District 9» oli hea (isegi geniaalne), aga teine pool lohises ning tõsieluTV pole kunagi mu tugevaim külg olnud...

Kuu-filmiga kannataks võrdluse välja ehk:
«Sunshine» - aga kui hulluks hakati minema, siis läks jamaks
«Mutant Chronicles» - aga ainult sinna maa alla minemiseni ... maa all oli jama
«Dante 01» – kui see film poleks sedavõrd püüdlikult diip püüdnud olla

Rohkem vist mingit kosmosega seotud head SF-i viimastest aastatest ei meenugi...

Metsavana ütles ...

Kosmoseulmest meenub muidu veel Pandorum (2009) mis oli aga suht käkk ja ei soovita. Kas sa filmi Cargo (2009) oled näinud? Ma pole veel jõudnud. Tegevus peaks toimuma vist mingi koloonialaeva pardal.

Muidu olen Sunshine, Mutantide ja Dante osas enamvähem sarnasel arvamusel.

Ulmeguru ütles ...

«Pandorum» on teel ja «Cargo» on vaatamisjärjekorras... ka käkk kosmoseulme on (mingitpidi) vaadatav, sest mitteõudsate koduvideote kõrval ju mingit muud ulmet filmiks ei tehta...

Muidugi võiks miskieid vanu filme vaadata, aga nende 50-60-ndate omade jaoks peab õige hetk olema... lambist neid vaatama ei hakka...

Kalmsten ütles ...

50-e ulme on puhas kuld, eriti sellised teadusliku tooniga kosmosevärgensid, aga ka invasiooni filmides leiab huvitavat teadust, mida tänapäeval algkooli loodusõpetuse tunnis õpetatakse :)
Aga jeh, nende jaoks peab õige tuju olema tõesti.

Metsavana ütles ...

See 50nendate ulme sobib hästi jah siis kui a) on vastav tuju b) on vastav seltskond. Lisaks olen enamuses tuntumad filmid juba kahjuks ära näinud ning tuleb "poti põhjas" tuhnida.