reede, 17. september 2010

Kick-Ass (2010)

Mnjah, filmitegijad on aru saanud, et Spiderman enam tänapäeva noorele ei müü. Esiteks oli radioaktiivsuse teema viimati lahe ja müstiline 50nenatel. Teiseks vajas muutmis ka senine naistesse suhtumine, kus kangelane neid oma suurte niiskete silmadega vaid kaugelt piidleb ning patja õhkab. Ehk avastati, et vaja on moodsa aja superkangelast. Sellist tavalist mitte millegagi silmatorkavat, ohtralt mastrubeerivat ja osavalt faceboogi ning youtuupi keskkonnas orienteeruvat emo, kellega suudaks tänane kriitiline põlvkond kergemini samastuda.


Ühelpoolt oli näha, et filmitegijad soovisid teha midagi uudset ja julget. Teisalt paistis ridade vahelt jälle selge hirm teha midagi liiga teistmoodi. Raha tahtis teenimist ja näitlejad ning stuudiod maksmist. Seega üritati igat ehk harjumatut sammu koheselt mõne lolluse või turvalise klisheega pehmendada. Järgiti hoolega, et tegelased ei hakkaks liiga keerukaks arenema ja püsiksid koomiksilikult mustvalged. Sedasi kaheks rebituna oli filmis küll huvitavaid ideid kuid need jäid enamuses vihjete staadiumisse.
Ehk esmapilgul värske kesta alt koorus taas seesama tuttav haisev ja roiskunud ollus. Autorid üritasid küll rõhutada, et vaatavad kogu superkangelaste teemale väheke kriitilisema pilguga aga komistasid igal sammul tüüpvõtete puntrasse. Korrutati, et tegemist pole filmiga kus löödud kangelane tõuseb lõpus jalule ja võidab, kuid viimaks tegi ta seda kõigest hoolimata. Hinne neli tuleb selle eest, et ma vaadates päris magama ei jäänud ja üks märulistseen suutis isegi köita. 4/10
PS: Ise oleksin lõiganud täielikult välja idiootse kurjami poja teema ja arendanud selleasemel Nicolas Cage hullust. Lõppu aga lisanud lolli nalja asemel traumeeritud noore neiu tavalisse ühiskonna sulandumisraskusi.

17 kommentaari:

Kalmsten ütles ...

Whuuu! Nicki Cage ka filmis - lahe - vb, et annan isegi filmile võimaluse.

J ütles ...

Vale jutt, radioaktiivsus oli veel 80-ndatel ka lahe.

J ütles ...

Ja emomises ja vingumises jäid kick-assi tegelased ikka tugevalt watchmenile alla.

J ütles ...

Aga plusspunktid et näiteks ühe märuli peale oli Morriconet lastud.

Mis sest, et kõige tuntum lugu, mis nad leidsid, aga ikka tegi filmi jälle paar nibinat paremaks.

J ütles ...

radioaktiivsus oli ameeriklastel uuesti lahe umbes natuke aega pärast seda kui venemaal tšernobõl oli.

Metsavana ütles ...

Watchmeni emomine oli ehe täiskasvanute äng. Kick-assis oli sihuke teenager emostuff mis mitte ei lähe.

Metsavana ütles ...

80nendate radioaktiivsus oli ikka rohkem selline nishi värk ja B filmide kaup.

Metsavana ütles ...

Morricone oli hea neh aga märul polnud kõige kvaliteetsem, sihuke nohhh...rüselemine.

J ütles ...

Watchmen oli teismelisem kui Fletchu, sind kergeusklikku oli ainult 30-aastaste näitlejatega ära petetud, kes oskasid natuke käredamat häält teha, nutsid aga sisimas, nagu 13-aastased plikad.

J ütles ...

Sa vist vaatasid ikka 80-ndate lõpuperioodist ja 90ndate alguse filmi- ning multikaprogrammist midagi hoopis teist et sul radioaktiivsusaest läbi immitsevad teismelised ninjakilpkonnad, spaidermänide ja fantastiliste nelikute uus põlvkond ning godzillafilmid kõik vaatamata jäid.

Kiiritamist tuli lasteprogrammist, kinost ja õhtul otsa veel filmid incredible hulkiga, kus üks mees gammakiirtest muutus suureks roheliseks kulturistiks ja ma arvan, et sul on suur tükk täisväärtuslikust lapsepõlvest saamata jäänud.

J ütles ...

Sellele, et kick-assis ikka mingit kõigi kakluste ema ei näidatud, sulle küll kuidagi vasdtu vaielda ei saa, aga Morricone teeb iga kakluse ikka natukene emamaks küll.

J ütles ...

Aga Kick-assis oli teismeliste ägamist küll. Ma ei läheks küll nii kaugele, et öelda emomist.

Peab mõistma neid delikaatseid erinevusi.

ägamine, halamine, emomine või äng - need 21. sajandi filmikriitika baasmõisted on lõplikult väljavormimata.

Metsavana ütles ...

Viiekümmendatel ei saanud keegi täpselt sotti mis see radioaktiivsus on aga tundus kohutavalt hea asi olevat. Reaktor oli inimestele Sampo laadne võluveski kus ühest otsast tuleb putru ja teisest otsast mutante. Seega võis A kati filmides ka igasugu totrusi teha. Hiljem kadus see teema suurelt ekraanil B filmidesse ja lasteprogrammi (multikatesse).

Metsavana ütles ...

Tänapäevane superkangelane ja radioaktiivsus ei sobi kokku. Moodne superkangelane on roheline ning saamud enda imevõimed taastuvenergiate abil. Kantavad liibukad peavad aga olema valmistatud mitte kummist (või vasikanahast) vaid biolagunevast materjalist.

Metsavana ütles ...

Padrunikestad korjab ka üles, peseb kraani all puhtaks ning paigutab vastavasse prügikonteinerisse.

Metsavana ütles ...

Kurat, tegelikult ma olen üsna segaduses. Oleks pigem oodanud, et Soprano-Fletsu-LiveFor panevad seljad kokku ja asuvad kaitsepositsioonidele aga selleasemel hoopis sina Jaanus ? Siiani meil nagu filmimaitse üsna hästi klappinud.

Peame Onu Kalveriga midagi ette võtma enne kui on päästmatul hilja, äkki üks Onu Trashi nimeline filmifestival ?

Trash ütles ...

Ise kuram koomikseid lugenud küll aga nüüd virised bossi poja rolli üle. See ju nii kena klassikilaline, et sul peaks lausa häbi olema.