esmaspäev, 11. jaanuar 2010

The Taking of Pelham 1 2 3 (2009)

Lugu sellest kuidas raudteejaama neegrist rööpaseadja-dispetser saab ühes  vahetuses kõne kaaperdatud metroorongist tuli tuttav ette ning peale imdb uurimist selgus, et olen kunagi arvatavasti näinud TV pealt pooleldi tukkudes 74 aasta originaali. Midagi küll kahjuks rohkem ei mäletanud peale selle, et toohetk meeldis. See ebamäärane positiivne mälestus panigi mind uusversiooni hankima, muidu ma selliseid keskpäraseid põnevikke üldiselt vaadata ei viitsi.
Viga, suur viga oli seda teha, oleks pidanud otsima ikkagi üles originaali ja selle uuesti ülevaatama. Alguses oli film isegi lubav, mingi kümmekond minutit suutis ta tähelepanu küll endale naelutatult hoida.  Siis lagunes see vähene pinge koost nagu Eesti riigi eelarve. Esiteks polnud film poolepealgi kui avaldati miks Travolta seal rongis higistab, vähemalt minuarust tegi see kuidas ta dollari ning kulla kursse muheledes piilus asja niivõrd ilmselgeks, et lõpus selle ülekordamine tundus juba ülearune ning eriti tuhmidele kinokülalistele mõelduna. Teiseks hakkas sisse viskama mingeid USA patriotismi läägeid jooni ja melodraamat. Kolmandaks ei toimunud tegelastega mitte mingisugust arengut, Denzel Washingtoni hea neeger muutus lihtsalt veel paremaks ning Travolta röövel muutus üha närvilisemaks ning kurjemaks. Alguse dialoogist oleks pigem oodanud mingit nutikat pööret kus mõlemad mehed  leiavad teineteises hingesugulased ning võibolla isegi kaasosalised. See sild põletati aga esimeste pantvangide tapmisega.

Kõige tobedam oli aga lõpp kui Denzeli tegelane, kes õigupoolest pidi olema paks mugav toolil konutav heasüdamlik neeger, äkitselt tuki haarab ning GTA stiilis roimarit mööda linna jälitama asub. Selline tobe 80nendate/90nendate märulite klishee kasutamine oli ikka uskumatult tüütu. Nagu näites ka lõpus relva haaramise pealt negatiivse tegelase tulistamine.
Visuaalse poole pealt annaks ka norida. Näiteks oli häiriv alguse odav kiire monaaz ja ähmastuvad kiiresti liikumised, veidi absurdne tundus ka rongi kontrolljaam kus kõike rööbastel toimuvat esitleti ekraanidel läbi animatsioonide ja transparentsete hüpikakende, ilus küll aga ebapraktiline, vaevalt reaalselt selliseid kriitilisi süsteeme nii  rasvase arvutimänguliku graafikaga esitletakse. Lisaks kasutati vahepeal google earthi NY kolmemõõtmelist kaarti mis jättis ka ülearuse mulje.

Eelarve oli filmil muide 100 miljonit, huvitav mis seal küll võis nii palju maksta, eriefektid nägid välja nagu oleksid nad tehtud 1000 taalase softi ja koduarvuti abil, vaevalt ka see üks autoõnnetus ning rongi rentimine seda summat maksis (küllap on filmikompaniidel lausa mõned isiklikud kuskil stuudios olemas). Ju siis ikka Denzel ja Travolta peale kulus, ega peale oma nimede nad mingit erilist väärtust filmile ei lisanud, meelitasid lihtsalt vaatajaid ligi ja aitasid sellel kespärasel projektil plussi jääda. 3/10
Oleks, et vaid Travolta läpakas aga ka metrooliikluse kontrolltsentris oli telekas lülitatud rahakursse tutvustavale lainele.

2 kommentaari:

Lauri ütles ...

Tabalukk-habemed on niisamagi ilguse tipp aga tabalukk-habemega neeger on ilgus kuubis.

Metsavana ütles ...

Jap, oli võigas küll, ega samas Travolta pedevõru ka parem pole.