pühapäev, 21. märts 2010

Blood from the Mummy's Tomb (1971)


Sõna muumia peale meenub enamusele lugejatele arvatavasti juuksetutist kuni munadeni paksu marlisse mässitud kangelt taaruv kogu. Umbes nagu haiglapalatist põgenenud patsient. Hammeril ja Bram Stokeril (kelle vähetuntud raamatu alusel see film tehtud) on aga muumiast oma nägemus, kus tegemist on hoopistükis noore rinnaka napis riides naisterahvaga. Ei toimu tegevus ka kusagil Kuningate Oru vähemtuhnitud liivaluite alla mattunud püramiidis, vaid vanal heal Inglismaal.
Kunagi aastaid tagasi käis väike rühm arheolooge Egiptuses väljakaevamistel ning leidis seal puutumatu hauakambri koos mitte kõige vähimaidki lagunemismärke ilmutava naisterahvaga. Selle asemel aga, et selline hindamatu leid Londoni ajaloomuuseumile üle anda, jagatakse sealne nodi omavahel ära. Jaotus on seejuures suht ebavõrdne, kuna muumia krabab ekspeditsiooni liider omale ja teistele jäävad vaid sellised ülejäägid nagu koera pealuu ja kassikujuke.
Kodumaale jõudes pudeneb seltskond laiali. Kes satub hullumajja, kes leiab tulutoovama karjääri kaardimoorina. Muumia endale saanud professor seab ise kodumaja keldrisse sisse pisikese hauakambri koopia. Mingi hetk hakkab aga teadlase meheleminekuikka jõudnud ja hämmastavalt keldris lebava kuningannaga sarnanev tütar veidralt käituma. Mingi müstiline jõud tuustib linna peal ringi, lõikab ekspeditsiooni liikmeil kõrisid läbi ja pahelise olekuga egiptoloog punub intriigi ning patrab midagi igavesest elust ja universumi saladustest. Ehk siis kõik märgid viitavad, et uinuval kaunitaril teadlasehärra keldris on pikutamisest kõrini.
Selline kvaliteetne Hammer, lausa filmikooli õpikunäide, milline üks selle stuudio film peab välja nägema. Esindatud on veidi maagiline-müstiline atmosfäär, ilusad värvid, suure rinnapartiiga neiu ja cambid veidrused. Ei saanud mina ega kaasvaatajad näiteks aru, mis põhjusel oli hauakambrisse rajatud pisike krematoorium. Või oli see endine keskkütteruum ? Miks märatseval hullul lubati oma kambrikeses hoida hindamatuid antiikesemeid jms.
_
Lõbusates kõrvaltegelastest tasub mainida veel Jack Nicholsoni naeratusega tohtrit ja professori tütre kavaleri, kes nägi välja justkui mõnest noirist välja astunu ning oma õnnetu surmani mitte midagi toimuvast aru ei saanud, kuid mis ei takistanud teda ringi tormamast ja segadust külvamast. Lõbus nüke oli ka see, et hea vana-egiptuse ja seiklusfilmide traditsiooni järgi variseb katakombi (ehk keldri) lagi sisse. Ja lõpuks näeb ühe sideisse mässitud noormuumia ära. 7/10
Lisaks mõningaid ingliskeelseid fakte,mida ei viitsi tõlkima hakata:

The film is notable for its troubled production. Peter Cushing was cast in the film and completed one day's filming before leaving the production after his wife was diagnosed with emphysema. Cushing was replaced by Andrew Keir. The R1 DVD of the film released in America by Anchor Bay Entertainment contains still photographs of Cushing's day on the production. Director Seth Holt died of a heart attack five weeks into the six week shoot. Michael Carreras directed the final week's filming. According to the book Hammer, House of Horror: Behind the Screams by Howard Maxford, the budget for the film was £200,000 The film was shot at Elstree Studios in Hertfordshire.
 

1 kommentaar:

Isa Pjotr ütles ...

Tits from the Mummy's Tomb!