teisipäev, 30. märts 2010

The Appeared (2007)

Käesoleva filmi pildipoolel pole viga kuigi samas ka kiita ei saaks, selline keskmine tänapäevane maksimaalselt realistlikku maailmat kättesaadev lähenemine ilma eriliste konrastsuste või värvirohkuseta. Mõningaste erieffektide järgi otsustades päris korteris koduarvutil seda kokku pole monteeritud ja spetsialistikätt on materjal ikka tunda saanud. Asi mis lonkab on stsenaarium ja seda kõigil olemasolevatel jalgadel.
Teemaks taas kooma langenud ja astraalkehana ringi müdistav tegelane. Kuid seda ideed suudetakse õnnetuseks veelgi halvemalt välja mängida kui Lucio Fulci filmis Aenigma (1987), ausaltöeldes tundub nimetatud Itaalia teos selle uue Hispaania filmi valguses suisa päris hea. Lugu jätab lihtsalt läbimõtlemata mulje, pole justkui õige tervik vaid rohkem igas suunas rebenev ja segaseid otsi jättev sokk. Näiteks kesk filmi hakatakse hoopis sõjakoledusi meenutama ja draamat keerutama. Peategelased on aga klassikaliselt ja häirivalt tuhmid, kellede käitumine on läbinisti ebaloogiline.

Ma saan üldiselt aru näiteks neist stseenidest kui vanas majas läheb keegi uitama või krõbistamise peale asja uurima - olen seda ka ise teinud sest minuarust teadmatuses istuda on palju närvesöövam sest aju suudab igasuguseid jälkusi silmade ette maalida. Kuid ma ei mõista mis võiks toimuda inimeste peades kes on kohtunud just oma senise mugava väikekodanliku elu kõige jõledama tondiga ning peale seda tuhatnelja suvalises suunas gaasi andmise asemel siirduvad vanasse tehasesse tuustima. Kus muide vastavalt arusaamatutel asjaoludel välja ilmunud päevikule (mille päritolule hakatakse mõtlema siis kui loogilist mõtlemist mitte välja lülitanud vaataja juba valust oigab) peaks tegutsema tont-sarimõrvar. Minu pea seda loogikat välja ei mõtle kust selline julgus tuleb või vastupidi rumalus ronida karukoopasse uudistama. Sellised idiootsuse puhangud hävitasid usutavuse ja kahandasid kõhedate kohtade mõju pea nullini. Lõpust ma ei hakka ka parem rääkima, kas õde-venda omandasid nüüd siis võime kõiki vaime näha ? ei tea. Natuke niru. 4/10

Kommentaare ei ole: