reede, 16. aprill 2010

The War Of The Stars : A New Hope Grindhoused

Avastasin seda fännide poolt kokku monteeritud filmi vaatama asudes ehmatuseks, et ma ei mäleta Star Warsi originaalist no mitte kottigi. Mul hakkas ausalt öeldes tekkima isegi mingi kõhklus, kas ma üldse olen seda filmi varasemalt näinud.

Igal juhul oli kohati raske öelda, mis stseen oli reaalsest filmist ja mis oli fännide tehtud. Oletasin, et mõned kallimalt välja nägevad hetked olid küllap siis reaalsest filmist pärit, aga samas - kurat seda teab ka. Mõni koht tuli siiski tuttav ette, nii et tõenäoliselt oli originaalmaterjaliga lihtsalt liiga vabalt ümber käidud ja ma ise viimast liiga ammu näinud. Isegi see, et seal Cushing mängib, tuli mulle kokkuvõtteks üllatusena.
Film polnud iseenesest paha, tekkis tunne, et vaatan mõne vanema ja fantaasiarikkama ulmefilmi VHS kasseti- versiooni. Oleks veel heliribale lisatud venekeelne ninahäälne tõlge, oleks see tunne küllap veelgi tugevam olnud. Tunnet, et tegemist oleks odava grindhousefilmiga, ei tekkinud, sest eriefektid olid selleks liiga korralikud ja kallid. Üldiselt oligi filmi peamiseks probleemiks see, et ta oli liiga korralik. Seadsin end Trashi ülevaate järel vaatama midagi märksa rajumat ning pöörasema fantaasialennuga.
Stseenid, kus näiteks Darth Vader jaburusi rääkis või sõdurid päkapikke puistasid suutsid nii minu kui kaasvaatajad küll naerma ajada, kuid need olid  rohkem üksikud harvad mööda filmi laiali puistatud kohad. Samas näiteks, kui Star Warsi püüdlikult kloonida üritav "Starcrash" suutis muigama võtta pea üle stseeni.  Jäi mulje, et fännid ei julge ikkagi oma kultusobjekti liiga kõvasti peetida. Võimalik muidugi, et algmaterjali läbi ning lõhki tundev ja asjas sees olev fänn pröökaks naerda ka terve tund järjepanu, kuid jah.

Mõtlesin vaatamise hetkel, et pean kindlasti nüüd ikka õige ja kvaliteetse originaali ka üle vaatama, kuid lõin hiljem kõhklema. Sest kui ülevõlli keeratud tegevuse-huumoriga parandatud film saab koondhindeks 9/10, siis tõenäoliselt tuleb originaal vähemalt punkti nõrgema skooriga.

Vana...

...ja uus

2 kommentaari:

Trash ütles ...

Vaata ikka film ka ära ja siis kohe Deleted Magic fandokk otsa!

Metsavana ütles ...

Peaks vaatama küll. Muide tekstis leiduv ohter hädaldamine on pigem õigustuseks miks jätsin 10 panemata. Film oli siiski väga mõnus ulmekas.