pühapäev, 4. aprill 2010

Blindman (1971)

Itaalastele tuleb spagetiwesternide osas küll au anda, et eriti palju nad üksteist ei korda ning veelvähem võib neid süüdistada Ameeriklastelt millegi kopeerimises. Eks mõned oma kindlad kirjutamata reeglid ole neilgi. Näiteks kohustuslik joviaalne kindral, kuulipilduja ning müstilises koguses alkohoolist läbiimbunud zombreerodes kahuriliha. Kuid neile stampidele suudetakse pea igas filmis uued konksud sisse keerata ja iga järgmine rezisöör vürtsitab seda zanrit mingite värskete veidrustega. Näiteks kui Sergio Corbucci tõi Great Silence's mängu tumma palgamõrvari siis Ferdinando Baldi leiutas veelgi veidrama metsiku lääne kangelase ehk pimeda kauboi.
Blindman saab ülesandeks transportida viiskümmend hoora Texase kaevuritele. Tema partner tõmbab aga pimedal naha üle kõrvade ning müüb naised hoopis Mehiko pättidest vendadele (üht neist mängib muide Ringo Starr), kes plaanivad neiud omakorda kohalikule armeele suurte tuludega edasi parseldada. Pimeda proteste ei võta muidugi keegi kuulda, ega teda ennast ka eriti tõsiselt. Mees osutub aga üllatuseks parajaks pujääniks kes oma kavalusega ja meeletu sihikindlusega lõpuks päris paljudele nägijatele lõpuks koha kätte "näitab".

Tony Anthony on peategelasena äärmiselt muhe kuju kes saab filmi käigus maha nii mõnegi päris viisaka "onlineriga". Üks mõnusamaid neist on kui üks kohale tõtanud pättidest vend nõuab aru "Who killed my men ?" mille peale pime teatab "I don't know, i didn't see thing." Teine lemmik on mul stseen kus vaegnägija perse lohku tõmmatakse ning talle hoopis vagunitäis mutikesi maha parseldatakse. Muide sarnaseid üksteise ületrumpamisi leidub filmi käigus päris hulgi ja naised käivad käest kätte kiiremini kui jälgipudel putka taga peesitavate parmude käes.
Millega Blindman aga kindalsti rekordite raamatusse läheb on titshotid - kahtlen kas üheski varasemas- või hilisemas westernis paljast naiseihu sedavõrd ohtralt näidatakse. Vähemalt kahes eepilises stseenis võib näha kõiki viitkümmend neiut porgandpaljalt. Filmi liiga praktilise lähenemise tõttu õrnemale soole, ehk nad on puhtalt kauba ja hinnalise valuuta rollis, ma seda naisterahvastele pigem ei soovitaks. Küllap pole tegemist ka sedasorti filmikunsti saavutusega mida koos perega võiks õhtu möödasaatmiseks vaadata. Kerge õlu ja paari sõbraga vaatamiseks peaks ta aga passima suurepäraselt. 8/10
Pidevalt rõõmsameelne kindral

Kommentaare ei ole: