neljapäev, 10. juuni 2010

Sampo (1959)

Põhjala emand Louhi röövib Soome sepa Ilmarise õe Annikki (keda mängib muideks Eve Kivi) ning nõuab, et sepp meisterdaks talle vastutasuks Sampo - imeveski, mis toodab tühjusest jahu soola ning raha. Sepp ja Annikki boyfriend Lemminkäinen, ehitavadki kurjale nõiale Sampo valmis, kuid sepal hakkab sedavõrd võimsat masinavärki ühele nõianärakale jätta ja nii ujub ta tagasi ja virutab selle küljest ühe olulise tüki ära, et see õnne tooks. Nõid ei jää seepeale võlgu ning röövib keset Annikki ja Lemminkäineni pulmapidu kättemaksuks taevast päikese.

most chilling my arse! tegemist oli fantasy filmiga lastele
Mystery Science Theater 3000, kelle töötluses seda filmi vaatasin tegi seekord rohkem haltuurat. Kommentaarid polnud eriti naljakad, enamasti tegid nad lihtsalt veidraid hääli. Ning vaheklipid olid suisa roppigavad. Ei tulnud pooltki samavõrra häid teravmeelsusi nagu näiteks "Samson vs the vampire woman" puhul. Tüübid polnud isegi tausta lähemalt uurinud ning nimetasid seda korduvalt Rootsi filmiks, kuigi tegelikult oli tegemist Soome ja Vene ühisprojektiga. See hetk aga kui seletati mis Sampo on mölisesid nad tühja ning pärast vingusid terve filmi, et ei saa aru mida see Sampo ikka endast kujutab. Ehk siis ma veits kahetsen, et ei vaadanud kvaliteetsemat kommentaarideta DVD'd mis mul samuti sellest olemas. Kuna see on kärbitud versioon kust kümmneid minuteid põnevat kraami puudu siis ootan uuesti vaatamisega RUSCICO reliisini.

Ameeriklastele jaoks tundus otse loomulikult Sampo liiga lame nimi mis autokinno kedagi kohale ei meelitaks ning nii muutsid nad selle "The Day the Earth Froze"ks. Kuid see polnudki kõige hullem käkk, minujaoks suuremaks müstikaks jääb mis põhjusel asendati filmi lõpus ka tiitrites kõik nimed väljamõeldutega. Näitek Ptushko asemel Gregg Sebelious ja Eve Kivist sai Nina Anderson. Aga mida ikka tahta endiste kurjategijate järeltulijatest. 7/10 film 4/10 MST3000
Sampo sampoks aga see kuidas mees ääsil hobuse valmis meisterdas avaldas mulle juba muljet.
Aleksandr Ptushko on igaljuhul tasemel. Visuaalsetes effektides on näha tõsist pühendumust ning ka parajalt suurt rahakotti.

3 kommentaari:

bunsen_lamp ütles ...

Soomlased tahavaksid selle filmi olemasolu ära unustada. Sellegipoolest on siin huvitavaid episoode, mida tol ajal ainult Moskva suurte rahadega sai toota. Näiteks see koht kus madudega täidetud põldu üles künti - need maod on püütonid mida spetsiaalselt lennukiga Vietnamist kohale lennutati.

Metsavana ütles ...

Huvitav miks nad seda tahavad? Igati viisakas film ju nende eepose ainetel. Ptushko oleks võinud vabalt Eestis ka ühe raudmeeste ja vanapaganatega loo vändata.

bunsen_lamp ütles ...

Olevat nõuka hais kũljes. Et eht soomelikku on vähe. Initsiatiiv tuli vist samuti venelastelt. Umbes nii, et seltsimehed, nũũd teeme ũhe korraliku filmi, meie poolt on kartulikotitäis rublasid ja NSVL-i seks bomba number ũks neiu Eeva Kiivi. Kuidas sa ikka "sõpradele" ära ũtled. Igaljuhul on seda Soome telekast minimaalselt vähe näidatud, vähemalt viimased paarkũmmend aastat kui mina silma olen peal hoidnud.