esmaspäev, 1. november 2010

Angel Cop (1989)

Kommunistlik ultraradikaalne terrorismigrupp Punane maikuu teeb kõike endast olenevat, et Jaapani ökonoomiat põhja lasta. Vastusena nende tegevusele mobiliseerib valitsus Special Security Force'i,
kuhu kogutud saare kõvemad mehed ning naised, ning annab neile ohtralt tegutsemisruumi ja võimaluse igasugustest inimõigustest mööda vaadata. Ühel hetkel märkab aga SSF meeskond, et nad pole ainukesed kommutapjad ja lisaks neile tegutseb sel alal maagiliste supervõimetega Huntersi team.
Peab ütlema, et kaheksakümnendad on minu jaoks anime kuldaeg. Multikad olid siis mõnusalt tsensuurivabalt splatteririkkad, pliiatsijoonistus jõuliselt kandiline, värvid erksad jms. Huvitav. kuhu on tänapäeval kadunud "Cyber City Oedo 808", "Genocyber", "Wicked city",  "A.D. Police", "Ultimate teacheri", "Cowboy Bebopi" ja "Battle Angel Alita" laadsed asjad? Olen viimasel ajal ohtralt aega kulutanud, lapates netti seda- ja teistpidi ning vaadanud maitseprooviks lõike või terveid episoode ja no ei ole jäänud just palju uuemat superlahedat animet silma. "Dead leaves'i" (2004) laadsed asjad paistavad pigem üksikud erandid, mitte peavool. Mul pole aga kahjuks absoluutselt soolikat moodsate ülipikkade koolieeposte, samurailugude või mechamöllude jaoks. Tahaks teenagerängi ja tüdrukute aluspükste piilumiste asemel kandilist konkreetsust, tisse, cyborg-ninjasid ja splatterit. Isegi visuaalne pool on muutunud selliseks blurituks ja sogaseks. Studio 4°C on hetkel viimane lootuskiir, kelledelt võib ehk midagi värsket ja teravat oodata.
"Angel cop" vastab igati ülal toodud tingimustele. Tegemist mõnusalt konkreetse ja kandilise 80nendate ulmemölluga. Superküberid, powerülikonnad ja telekineetilisi energiaid kasutavad üliolendid langevad kolinal kokku ning mängu pannakse jõud mis suudaksid Ameerika tõugu Ironmani tõenäoliselt plekkpurgina lapikuks litsuda. Animes valitsevat brutaalsust annab küllap kõnekalt edasi fakt, et naispeategelase esimene samm vahetult peale lavale astumist on lasta naiskommunisti ajud välja ja ma ei mõtle siin lihtsalt punase lataka seinale tulistamist, vaid ikka tõelist värki, koos läga ja muu juurde kuuluvaga. Ehk siis kokkuvõtlikult:  Lahe vanakooli kraam, just nagu mulle maitseb. Pean püüdma mangale ka küüned taha saada, asjatundjad netis räägivad, et anime olevat sellega võrreldes üsna leebe. 7/10
Jaapani küborgid suutsid isegi Chuck Norrise rööpast välja viia..
Jaapani oma isiklik Lucifer energiat kogumas..
Ja siin vahetatakse küberi patareisid

2 kommentaari:

Aqr ütles ...

Ära seda oma masinast veel ära kustuta. Ma tuleks mõni päev jaole.

Metsavana ütles ...

Ei kustuta. Muide võta mõni suurem USB pulk või pakk plaate kaasa (mul seda head kraami, mis sind võiks huvitada veel hulgi) ja äkki saad õhtu suisa vabaks planeerida ja vaataks pärast kama sharemist ka üks-kaks filmi ning manustaks paar õlut ?