pühapäev, 14. november 2010

Story of Ricky (1991)

f
Lühidalt sisust: Üliinimliku jõuga Hong Kongi supermees võitleb eravanglas sadistliku vangivalvuri ning tema käsilastega.

Homoerootika sisaldus: Nii üllatav kui see pole, jääb homoerootika vaid vihjete tasemele. Vanglafilmi (ja eriti veel B-kategooria vanglafilmi) kohta tegelikult vägagi ebaharilik. Ühe korra proovib küll mingi suur paks mees duši all pesevale Rickyle läheneda, kuid kuna tal lüüakse minut hiljem rusikaga auk vatsa, siis jäävadki tema reaalsed motiivid saladuseks. Veel on filmis üks ninja, kelle soo suhtes tekkisid meil tõsised kahtlused, kuid tema seksuaalne orientatsioon jäi samuti avaldamata.

Laibaloendus: Unustasin jälle paberi ja pliiatsi käe kõrvale võtta ning õigetes kohtades märkmeid teha. Internet ei oska ka aidata. Üldiselt on rõhuasetus rohkem kvaliteedil kui kvantiteedil. Ehk siis tapetakse vähem, aga üritatakse teha seda meeldejäävalt ning võimalikult vererohkelt. Koguarv jääb tõenäoliselt kuskil 30-50 vahele, väheamalt pooled neist tõelised musta huumori ja gore meistriteosed.
Seosed: Live-action baseerub 1980.-1990. aastatel ilmunud mangal, mille alusel on tehtud ka kaks anime OVA: "Riki-oh: The Wall of Hell" (1989) ja "Riki-oh: Child of Destruction" (1990). Lisaks on mul tõsised (kuid siiani interneti poolt kinnitamata) kahtlused, et filmi lõpp on omajagu inspireerinud aasta hilisemat "Braindeadi". Kuna ma pole näinud ei mangat ega animet, ei oska öelda, kui täpselt on algmaterjali järgitud.

Meeldejäävaimad hetked (surm jms). Raske valida, sest sellele tiitlile konkureerivaid stseene on oi-oi kui ohtralt. Tõenäoliselt tuntuim (youtube'i keskkonnas levinuim) stseen on hetk, mil Tarzaniks kutsutav vägilane kõhu lõhki lõikab ja omaenda soolikatega Rickyt surnuks kägistada üritab. Teisele kohale lärtsatab vanglaülema läbi hakklihamasina ajamine ning kolmandale seesama ülal mainitud dušistseen. Meeldejäävaimaks tegelaseks aga jääb vanglaülema abi: konkskäega paksuke, kes õgib toorest verist snitslit, omab muljetavaldavat pornokollektsiooni ning hoiab kunstsilmas kurgupastille. Isegi hiljem esiplaanile ilmuv direktor ise ei suuda värvikuselt seda meest ületada (kuigi eks lähedale jõuab ta küll kindlasti).
Kas lõpus toimus AATOMIPLAHVATUS?
Ei, aga vangla pekstakse korralikult sodiks küll, sealne kanepiistandus põletatakse maatasa, vandaliseeritakse ühes surnuaias ja Ricky lööb hästisihitud rusikalöögiga sodiks ühe päris muljetavaldava kõrguse ja läbimõõduga kivimüüri.

Kui halb see kõik tegelikult oli? Umbes sama halb kui "Braindead" ehk siis omas žanris kaalukas tegija. Ärge raisake enda, oma pere ega semude aega selle filmi peale, kui Peter Jacksoni varasemad või Lucio Fulci hilisemad tööd on siiani kas täiesti ükskõikseks jätnud või vastumeelsust/okserefleksi tekitanud. Tegemist on halva maitsega musta huumori ning lustliku gore pidusöögiga. Kui "Superjailist" tehtaks kunagi film, siis näeks see tõenäoliselt üsnagi sarnane välja.

Mida kõrvale juua?
Arvestades filmi iseloomu ja suunitlust, siis on whiskey hea valik, viin sobib ka hästi. Tuleb ainult vältida ülemäära kaanima hakkamist. Kindlasti ei tasuks pitsi tõstmise parooliks võtma verevalamisi-perverssusi, sest enne kui film poole pealegi jõuab, on tõenäoliselt pudel tühi ning seltskond silmini täis. Õlu on seetõttu ehk parem valik. Päris kainelt vaatamist tuleks samuti vältida.

Hinne subjektiivselt 10/10 ja objektiivselt 9/10

Kommentaare ei ole: