esmaspäev, 20. juuni 2011

Athena kino V uudiskiri. Õigemini erinumber

Sain just mõni hetk tagasi postkasti järgmise meili (MV)
Võib tunduda, nagu oleks Athena kino oma hooajakese vaikselt ära lõpetanud, aga tegelikult on uhke lõpuüritus veel alles ees. Ootame teid 27. juunil jälle Küütri tänavasse, et tähistada korraga ühe suure filmi juubelit, ühe suure mehe juubelit ja ühe väikse kino esimest hooaega.

Sel ja järgmisel nädalal külastab Eestit üle mitmekümne aasta režissöör VLADIMIR-GEORG KARASSEV-ORGUSAAR, kes pages seitsmekümnendate keskel siinsest ahistavast õhustikust paremasse Pariisi elama. Eestis oli ta tolleks ajaks kuulsaks saanud kui omanäoline mängufilmirežissöör, ning tema parimaks teoseks on mängufilm „LINDPRIID“. Tol ajal tunti autorit Vladimir Karasjovina, paljurännanud, paljunäinud ja paljunõudliku habetunud režissöörina, kelle käe all valmis 1971. aastal ligi neljatunnine film põranda all tegutsenud kommunistite elust Eesti Wabariigi aegadel. Film põhineb Eessaare Aadu (tegelikult Jaan Anvelti) jutustusel „Linnupriid“.

„Lindpriid“ on ilma põhjuseta äraunustatud meistriteos, mille režii ja kaameratöö, näitlejatööd ja (ajastut arvestades isegi) stsenaarium on erakordsed. Fimimeeskonna moodustab Eesti tolleaegne paremik: helirežii on teinud Enn Säde, operaator on Rein Maran, peaosades astuvad üles Mikk Mikiver, Veljo Tormis, Ada Lundver, Ene Rämmeld, Ago-Endrik Kerge, Aarne Üksküla, Tõnu Aav. Helilooja Veljo Tormise ja luuletaja Hando Runneli koostöös ilmestavad filmi ühe ilusa ballaadi variatsioonid.

Kuna tsensorite ja komisjonide keskel taibati kiiresti, et alltekstina saab filmikommunistide tegutsemisest välja lugeda viiteid üldisele (st päriskommuniste häirivale) dissidentlusele, suruti filmikunsti erakordne ja ebatavaline pärl kiiresti riiulisse. Isegi esilinastusega tuli mitu aastat oodata. Ettekäändeks toodi kangelaste kalduvus liialt kahelda ja üldine mitmeplaanilisus. Otsekohe asuti Karasjovi ja tema noort perekonda loomingut piiravate reeglitega ahistama ning seetõttu pageski režissöör 1976.aastal välismaale. 80-ndad aastad möödusid tal Vaba Euroopa saadetes Georg Orgusaarena Eestile Lääne uudiseid vahendades.

Eesti taasiseseisvumine pole „Lindpriisid“ uuesti tuntuks teinud. Vahepealsete aastate jooksul on neid saanud korra ETVs vaadata, Kumus (kahes osas - 1. ja 2. aprillil 2006) näha, samuti digiTV laenutusest tellida. Nüüd võib kinos filmi vaadata ühes jutis ja koos režissööriga. Koos Karasseviga tuleb Tartusse terve posu väga auväärseid härraseid-prouaseid, kes Eesti filmikunsti jaoks on pikkade aastate jooksul palju ära teinud.

Alustame Karassev-Orgusaare autoriõhtut päris vara, juba kella viiest. Oodata on kõnesid filmimeeskonnalt ja filmiajaloolastelt, Enn Säde fotorondot filmi tegemistelt. Filmivaatamine algab 18:00, vahepeal vahel pakume suupisteid ja võimalust Tartusse kokku sõitnud meeskonnaga vestelda. Õhtu orinteeruv lõpp on 23:00.

Pilet nagu ikka kolm või neli raha.
Olge tulemas, ootame!

Uudiskirja erinumbri koostas
Leene Korp
Athena kino asjapulk
leene@athenakino.ee

Filmist saab lugeda:
Jaak Lõhmus “Tagasitulek! Edasiminek?” 2011
Enn Säde “Lindpriid 40″ 2011
Jaak Lõhmus “Detsembrimässu filmikobarast” 2008
Küllo Arjakas “Saatus jääda riiulisse” 2007 (pdf)
Autori saatekiri 2006. aasta linastusele (pdf)
Aarne Ruben “Ekraani õnnetuselaps ja ühepäevaliblikas” 2006

9 kommentaari:

Soprano ütles ...

Müüsid end ära või mis point nendel uudiskirjade kopimisel on täpsemalt?

Metsavana ütles ...

Heh, naljavend! Väga selge ja otsene point. Tahan, et sellel väikesel kinol hästi läheks ning nende tegutsemisaeg ikka pikk tuleks. Mulle ei meeldiks sugugi kui see saal taas pikaks ajaks kinni läheb ja peab kobarpopkornikino ja Ekraani pakutava rämpsuga leppima.

Lisaks Tartu tuttavate informeerimise point ka asjal. Mida rohkem neid tuleb seda uhkem. Saab massiga taas äkki rõdu hõivata nagu ükskord.

Metsavana ütles ...

Kui kõlbab HÕFFi ja PÖFFI promoda siis ei tohiks kodukandi parima kino reklaamis ka midagi valet olla.

Soprano ütles ...

Einoh mõtlesin just selles suhtes, et uudiskirja saab iga jorss ise enda postkasti tellida, kes selle vastu huvi tunneb.
Aga kui arvad et su promo töötab, siis anna minna.

Soprano ütles ...

Pealegi oled ajast maha jäänud, sest nüüd käib ju põhiline promo lõustaraamatus, kus Athena kinol on konto täitsa olemas...

Metsavana ütles ...

Kuule ära räägi, mingi sadakond vaatajat oli eilne päev. Tundub töötavat küll täitsa kenasti.

Lõustaraamatu vaatamiseks (laikimiskes) peab asjaga kursis olema juba. Ma ise loodan, et blogikaudu satuvad asja uurima ka mitte teemaga kursis olijad. Või siis need kes ei viitsi (julge) enda postkasti igasuguseid meile tellida.

Kalmsten ütles ...

Nu põmst on iga reklaam siiski reklaam, ehk siis töötab nii FB-s kui blogis. Lihtsalt FB-s on Athena enda "poiste ja tüdrukute" reklaam ja blogis on asi isiklikum ning näitab kellegi huvi asja vastu.

Kohal 100%!

Kalmsten ütles ...

Pealegi, vähemalt mina ei viitsi FB kribukirjas selliseid oopuseid lugeda...

Metsavana ütles ...

Tartu filmiblogijatest siis juba kolm minejat.