esmaspäev, 13. juuni 2011

The Great Dictator (1940)

Kui olin noorem, näitas ETV oma programmis palju vanu tummfilme. Ju olid neid kuskilt kilohinnaga odavalt saanud. Autoriõigused ju ka tänapäevaks kadunud. Igal juhul armastasin tol ajal väga vaadata Harold Lloydi ja Buster Keatonit. Chaplin pani aga õlgu kehitama. No ei tundunud ta veiderdamine naljakas. "Kullapalavik" näiteks oli sedavõrd veniv ja tüütu, et jaksasin seda vaevu poole peale vaadata. Siis panin telku kinni ja läksin õue kassipojaga mängima.

Panin selle enda nooruse süüks ja otsustasin mehe loomingule uue võimaluse anda. Kahjuks polnud aga miskit muutunud. Endiselt tundus ekraanile paisatu üks lõputuna näiv kuiv slapstic ja räige kummivenimine. Võrreldes Lloydi - Keatoni suurepärase akrobaatika või fantaasiarikkusest punnis filmidega, on Chaplini koomika minu arvates puine ning liiga primitiivne. Peamiselt jalaga perse, tordiga (või värviga) näkku ja küünarnukiga makku stiilis naljadele üles ehitatud. Ära tüütas ka see lõputu Hitleri röökimise järgi ahvimine, mis oli pigem piinlik kui naljakas ja sarnaste peategelaste - Hitleri ning habemeajaja - äravahetamisega venitati liiga kaua. Sellel teemal oleks saanud kindlasti häid teisikutenalju maha panna. Ei mõista, milleks üldse oli vaja teisikute teema filmi susata, kui seda kasutatakse lõpuks vaid ühe lääge kõne pidamise juures?

Ehk siis taaskord üks fenomen, mille mõistmiseks on mu pea kas väike või lihtsalt vale kujuga. Kui huvi vaadata tõeliselt head natse pilavat komöödiat, soovitan soojalt "To be or not to be" ette võtta ja "Suurest diktaatorist" julgelt suure sammuga üle astuda. Minu arvates on sealne satiir liiga tuntavalt punnitamise mekiga. Selline ameeriklaste jaoks loodud õppefilm, kus tehti parasjagu Euroopas toimuv puust ja punaseks. Lisaks veel rahva rõõmuks paar korda jalaga tagumikku, törts traamat ning lõppu sütitav kõne. 3/10

Filmi naljakaim stseen: juuditari habeme ajamine.
Ja see peaks nüüd panema meid vist pisarateni naerma? Või mis mõte sellel on? Ma oskan veel sõgedamat nägu teha kui Hitler ?
Nüüd üks vana hea granaadinali ka...
Ja siis Hitleri välimusega mees seismas ja röökimas....minuteid ja minuteid ja minuteid. Miks me ei võiks selle asemel juba originaali vaadata ? Väga vahet ju nagu pole. Isegi Norman suutis oma sketsis füürerit naljakamalt parodeerida.

Südantlõhestav kõne vabadusest, armastusest, vendlusest ja muust. Kuidagi imelik sündmustepööre filmile, kus alles veidi aega tagasi peksti pannidega vastu päid, valati värvipotte krae vahele ning Hitler tantsis täispuhutava maakeraga.

Hitler ja Mussolini kemplevad, kumb on tähtsam mees..

Mingi vihje vist sellele, et Hitler pidas end igal alal geeniuseks? Noh, muidu isegi tore, ainult kahjuks unustati nali siia stseeni lisada..

Hitler mängib maakeraga ja teeb selle puändina katki...öö ah ?

13 kommentaari:

Filmifanaatik ütles ...

Jep, selle filmiga läks nagu Pardisupiga - kuulus ja hinnatud film, kuid mul jäi tema geniaalsus tabamata.

Metsavana ütles ...

Pardisupp oli pisut isegi nirum kui diktaator. Seal polnud minuarust ühtegi naljakat stseeni ja peategelased tundusid vaimuhaiged värdjad.

H ütles ...

Pardisupi naljakuse suhtes Metsavanaga nõus, aga mul tekkis küsimus, et kui igavale ja saastale filmile pannakse 5 punni siis milleks täpsemalt need madalamad hinded on reserveeritud? Null jah, kui läbi vaadata ei suuda, aga tervelt neli palli jääb ju viie ja nulli vahele.

Metsavana ütles ...

0 jääb pooleli
1 on räigelt häiriv jama
2 on hmmõõõ ilgelt igav ja....
3 on ..ah põrgut sul on õigus...panen kolm hindeks.

Metsavana ütles ...

Ma kunagi mõtlesin, et konverdiks kogu blogi viiepalli süsteemi aga see tähendaks natke alla 700 posti läbi käia. Hullumeelsus.

Tegelikult oleks abiks küll kui mõelda igale punktile mingi seletus ka juurde. Vahel saab üsna huupi pandud. Vaatan, et mõni periood hindan karmimalt...siis jälle ainult kaheksad kukuvad.

Kalver ütles ...

Pardisupi kaitseks. Ei olnud tõesti nii naljakas, kui oleks oodanud, aga mulle on sealt kaks väga hea stseeni meelde jäänud, peegli ees sehkendamine ja mütsidega žongleerimine, mis on juba iseenesest hea saavutus.

Filmifanaatik ütles ...

Hinded on vahel suht keerulised asjad küll, kuid üldjoontes võiksin ise öelda, et film, mis mulle ei meeldinud, võib veel 4 või 5 punkti saada küll, kui ma leian, et tegu on siiski teostuse poolest korraliku filmiga, nendest väiksemad punktid on juba siis, kui on näha, et filmiga pole eriti vaeva nähtud ja tegu on igas mõttes saastaga... kui täpselt ma nt ise seda reeglit järgida suudan, on muidugi iseasi.

H ütles ...

Hoolimata blogi pikaajalisest vaikusest kasutan ma hindamiseks Ulmeguru skaalat. Pardisupp oli sellel puhas 1.

Metsavana ütles ...

Mulle ka peeglinali meeldis aga see ei muuda fakti, et Pardisupis oli 68 minuti kohta 8 minutit nalja ja 60 minutit totaalset jama.

Mina paneks 2 punkti. Ehk vaatasin lõpuni ja oli tõesti 1 naljakas koht. Kummagi asja eest punkt.

Metsavana ütles ...

Siis saabki diktaator kolm punkti auga kätte. Esimene punkt sest vaatasin lõpuni, teine punkt paari nalja eest ning kolmas punkt hea tehnilise taseme eest (kulissid, kaameratöö etc) .

Metsavana ütles ...

Ütleme, et jääb 3-4 vahele töllerdama. Viis leian praegu isegi oli liigne paitamine.

J ütles ...

karmilt paned. Keskpäranew draama oli. 5.

Metsavana ütles ...

Ei rahval ikka õigus, viis on liiga hea hinne sellele jamale.