kolmapäev, 14. jaanuar 2009

The Beast of War (1988)

Tegevus toimub 1981 aastal Afganistani sõja ajal. Peale ühe väikese küla brutaalset hävitamist kaldub üks vene tankidest teelt kõrvale ning eksib mägedevahele kõrbesse ära. Kaart on neil põlenud ja raadiot ei paista imelikul kombel üldse olevat. Külaelanikele ei jää see kõik märkamata ning peatselt asuvad nad, verist kättemaksu tõotades, roomikujälgi mööda venelasi jälitama. Alguses tundus natuke naljakas ,et ameeriklased teevad väidetavalt erapoolikut filmi venelaste ühest suurimast sõjalisest käkist. Kahtlusi süvendas ka see ,et kuigi DVD sisaldas muljetavaldava rea keeli ning subtiitreid polnud venekeelt kummalgil kujul. Vaadates nii Ameerika näitlejaid ingliskeeles rääkimas kippus selletõttu aegajalt ka ununema ,et tegemist venelastega. Tegelikult oli aga üllatavalt kõva film. Juba algus avaldas muljet enda otsekohese jõhkrusega kuidas venelased süstemaatiliselt suvalist küla pommitavad, kaeve mürgitavad (veekogudesse tsüaniidiviskamise juurde tullakse hiljem tagasi ja sellega on ka üks twist) ja leegiheitjatega kohalikke põlema panevad. Julmuste tipuks sõidetakse tankiga karistuseks üle veel ühe mässaja. Sellise alguse järel on üllatav ,et edaspidi kujutatakse vene meeskonda isegi sümpaatselt ning peategelaseks olev tankijuht (kes siis käsupeale tankiga üle afgaani veeres) osutub täiesti toredaks meheks. Ainuke koletis venelaste kambas on nende pisut hull komandör. Tema loomastumisega on lausa ülepingutatud. See mees oli ka selline kes iga natukese aja tagant hakkas jälle kalamehejutte heietama kuidas poisikesena toppis miine saksa tankide alla ja mongoolias ühe roomikupeal sõitis baasi üle mägede. Mis puutub muhameedlastesse siis tea kas tänapäevaste sündmuste valguses Ameerikas filmis veel näidataks neid selliste toredate ja südamlike aumeestena nagu siin tehti? Tanki ja kamba mägede poegade rammukatsumine on igaljuhul mõnusalt pingeline ja poole filmipealt tuli sisse täiesti ootamatu twist. Filmi number üks peategelaseks olev tank väärib ka eraldi äramärkimist, esiteks juba filmi ainus asi mis otseselt meenutab ,et vaenlastena tegemist venelastega. Selline robustne kobakas kust pressib igast august õli välja, kahur kiilub kinni, mootor ei stardi, (vähesed)elektroonilised osad stabiilselt läbipõlenud ning pidurivedelik samaka pähe ärajoodud. Samas liigub arusaamatul moel ikkagi edasi. Muhameedlastele muutub tanki tabamine, algsest kättemaksust, aegamööda lausa religiooseks ürituseks. Sageli võrreldakse seda masinat koletise või Koljatiga ja endid Taavetiga. Hobused-kaamlid vahetatud metallsemate sõprade vastu Oma pätte leidus siiski ka afgaanide poolel. Mehed polnud ikka ligilähedaseltki nii verejanulised kui naised. 9/10

8 kommentaari:

Trash ütles ...

Mulle on ka kõvasti kiidetud. Korra oli isegi kodus aga polnud aega vaadata, andsin DVD omanikule tagasi. :(

Ove ütles ...

Esimese pildi järgi arvasin esialgu, et miski lahe post-ap. :)

Aga tundub väga äge olevat...

Madis Udam ütles ...

Nii. Nägin seda kunagi umbes 10 või nii aastat tagasi mingi suva sati kanali pealt ja poolest saadik ainult. Tänaseni siis pole suutnud üles leida, millega tegu aga hirmus isu oli kogu aeg. Üks või teine kaader aeg-ajalt kummitas ikka hoolimata tervikmulje puudumisest.

Eks siis tuleb sammud poodi seada. Tea, kas laenutuses on :D

Metsavana ütles ...

Võib täiesti soovitada nii ,et muretsege. Kui sul Muda pole kuskilt saada siis võin enda plaadist iso teha ja seda netis jagada.

Trash ütles ...

Tee emo ka!

Metsavana ütles ...

Hmm pagan, mul k3b vist ei oska seda :/

Trash ütles ...

just vaatan, ülikõva

Metsavana ütles ...

Jään siis suure huviga su ülevaadet ootama :)