esmaspäev, 16. veebruar 2009

The Abandoned (2006)

Kuna mu enda isikliku horrorseeriate lemmiku Masters of horrori kolmas hooaeg ikka veel viibib siis tuleb horrorinälga kuidagi muulviisil senikaua rahuldada ja nii saigi kätte võetud Ameeriklaste After Dark Horrorfest. Rohkem tuntud nimega 8 Films to Die For. Täpsemalt väidetavalt 2006a festivali parim lugu. Sama aasta filmidest olen näinud veel totaalset sitta The Gravedancers'it, kuid samas ka suhteliselt mõnusat aeglast vampiiriperekonna draamat The Hamiltonsi ja humoorikat The Tripper'it hipisid tapvast Ronald Reaganist. Nii ,et vaatama sai asutud üsnagi vastuoluliste tunnetega.

Sisust: Keskealine Ameerikas elav naisterahvas saab ootamatult päranduseks ta vanematele kuulunud maja, mis asub kuskil venemaa kolkas. Põledes soovist saada teada enda ammukadunud vanemate isikud asub ta muidugi kohe teele avastades peatselt ,et häärber asub justkui Stalkeri tsooni äärealadel kus väändub nii aeg kui ruum ja paranormaalsus pressib välja igast praost.
Film on hispaania rezisööri poolt Ameerika rahadega Bulgaarias linti võetud. Positiivne on atmosfäärikas võttekoht, mõned kõhedad kohad ja see ,et venelased räägivad ikka ka venekeelt. Miinus on liigne Hollywoodilikus ja paljude teada tuntud ideede seljas liugu laskmine nagu isekoristav-remontiv tuba, kappi peitu pugemine ja sealt zombi avastamine jne. Isiklikult leian ,et maja asemel oleks võidud rohkem looduses mütata, pimeda laborüntliku ja haisva majalobudiku asemel mida me oleme juba väga suures hulgas horrorites nõrkemiseni näinud hoopis soos või udusel järvel vaimude eest põgeneda. Bulgaaria tundub ka sedasorti maa olevat kui eesti kus ei oleks erieffekte ega nõmedat töötlust vajagi ,et hirmuäratavat atmosfääri luua. Võta ainult kaamera pihku ja filmi. Üks päris omalaadne ja uudne idee filmis siiski oli – peategelasi kummitasid nimelt nende endi zombikujud, samas muidugi paljastas selline lahendus juba ette pisut lõputwisti. Loogikale on filmis vähe tähelepanu pööratud, alates sellest ,et kuidas 50nendatel üks vaene pere suutis näiteks enda kasutütre ameerikasse smuugeldada ning lõpetades mõrvade endi ja muude peres olevate suhetega tekkivate küsimustega. See ,et tegevuskohaks on venemaa tundub autorite arvates juba piisavalt kõike välja vabandavat. Seal juhtub ju hullematki. Muidu üle keskmise horror kuid väga napilt. Oli küll atmosfäärikas aga kahjuks vähehirmutav ja ebaloogiline.
5/10

2 kommentaari:

paranoiadisco ütles ...

Ohoh, lavastajaks Nacho Cerda - mul on üks Unearthedi poolt väljalastud DVD tüübi kolme esimese filmiga. Need kikkisid küll sajaga, et võib täitsa katsetada seda Ameerika rahadega tehtud nässi.

Metsavana ütles ...

Kuigi see käesolev film mingit suurt vaimustust mus esile ei kutsunud peaks mehele veel võimaluse andma ja äkki ka ta esimesi asju kaema.