teisipäev, 17. veebruar 2009

City of the Living Dead (1980)

Oli tegelikult hea plaan reedeõhtu vaikselt blogikallal nokitseda kuid selle hüva mõtte lükkas uppi Marty kes tegi ettepaneku kohalikus baaris üks praad süüa, seejärel pudeli viskit muretseda ja pisut horrorit vaadata. Seda sai tehtud kella üheksani hommikul ning laupäeval tuli tõdeda ,et lisaks pohmellile tõi see õhtu kaasa ka tubli võla blogiees mida vaja nüüd säästupostidega kiirelt lahendada. Sisu siis järgmine. Kuulsa õuduskirjaniku Lovecrafti lugudest tuttava Dunwichi nimelise küla surnuaial poob kohalik kirikuõpetaja end üles avades nii poraalid teispoolsusse mis võimaldavad ümbruskonnas äsjamaetud isikutel taas inimeste hulgas kõndida. New Yorgi reporter Peter lööb kampa Mary nimelise selgeltnägijaga ,et enne kõigi pühakute päeva portaalid sulgeda ja hoida nii ära kogu maailma surnute ülestõusu. Noh olgem ausad selline lugu toob kohe esimese asjana silme ette loomulikult minu, Ove, Mardi ja Xipe viimase aja lemmikmängu Arkham Horrori millest olen siin blogis ka varsemalt pikemalt kirjutanud. Seal on tegelaste seas samuti reportereid ja selgeltnägijad, laienduskaardi abil saab Dunwitchis tegutseda ja põhiülesandeks on sulgeda portaale, milledest hakkab meie maailma imbub koletisi, enne kui ärkab iidne kurjus ja saabub üleüldine maailmalõpp. Lisaks süvendasid veel paljud pisidetailid näiteks iseloomulikud relvad-tegevuskohad muljet ,et tegemist on ühe tüüpilise Arhkami mängu visualiseerimisega. Peale nimetatud seoste muutis filmi meile Mardiga huvitavaks ka Fulci kohta üllatavalt hea sisu. Üldiselt on Fulci pigem jätnud siiani mulje kui mäda, vere, lima ja muude rõveduste meister kes stsenaariumile väga pikalt aega ei pühenda. Siin filmis suudab ta aga minuarust ka päris korralikult põnevust kasvatada. Mitte ,et goret muidugi ei oleks, üks muljetavaldavam koht on näiteks kuidas noor neiu enda sisikonna välja oksendab. Hea pingelise ja Fulciliku koha näitena võiks tuua veel selgeltnägija elusalt matmise mille isiklikus vanamehe filmide lahedate kohtade edetabelis paneks isegi veealuse hai ning zombi võitlusest ettepoole. Lõpp polnud minuarust ka tema filmide omane-tüüpiline mis samuti tore. Eks võiks muidugi norida omajagu mõningate juustuste kohtade aga ei hakka seda tegema, üldmulje oli ju hea ja goret ning horrorit pakuti mõnuga. Tänud filmi laenamise eest lähevad muide Xipele. Gore, Fulci ja Arhkam Horrori sõpradele kohustuslik vaatamine. Tavalises horroris oleks ehk poiss tera eest viimasel hetkel päästetud kuid Fulci nüüd küll tavaline horror pole. Ühest ohust pääsenuna kohe uude. 7/10

1 kommentaar:

J ütles ...

Täiesti muhe zombikas Fulcilt. Filmi lõpp tehti vist selline seetõttu, et raha sai otsa või filmitud kaadrid läksid persse või midagi. Täpselt ei mäleta. Ja ega Fulci pole sürrealismi varemgi põlanud.

Ja toimusid vist jah Dunwichis siin sündmused. Fulci on Lovecrafti viiteid aga muudelgi kordadel filmidesse sisse pannud. "E tu vivrai nel terrores" Eiboni raamat oli ka Cthulhu müütosest võetud, näiteks.