kolmapäev, 10. detsember 2008

Primer (2004)

Teine ajarännufilm juba nädalase vahega. Los Cronocrímenes (2007) oli kindlasti parem. Miks? sest see sobis paremini mu vaimsete võimetega kokku. Seal oli ajasõlmed kenasti loogiliselt jälgitavad ning pöörded/seosed nauditavad ning nutikad. Primer'is kulutatakse juba esiteks pool filmi puhtalt tehnoloogilisele mulale. Mitte sõnagi aru ei saa ning mõte kisub vägisi uitama või teravmeelitsema. Ja ma olen ametilt ju ka ise veel insener ning harjunud kui terve päev räägitakse vaid lühendites ja numbrites ja üldiselt mind tehnoloogiline loba romaanides ei häiri kui see muidugi on hästi tehtud. Näiteks Crichton oskas seda alati nauditavalt kirjutada. Samas on muidugi ka kirjanikke kelle väljamõeldud terminite ning masinate lehekülgede viisi vältavat üleslugemist on tõeline piin jälgida. Antud film suudab samuti täielikult äraväsitada oma pika masina ehitamise osaga. Samas kui seda aega oleks võinud hoopis kulutada paljude oluliste tegelaste tutvustamise peale kes hiljem välja ilmuma hakkavad. Mingiaeg tehnomula vaibub ning asemele hakkab tulema mingi täiesti arusaamatu tegevus. Mitte halligi aru ei saa, uurisin viskipudelit ,et olen ma täis või mida? Võtsin julguse kokku ja palusin Blondil seletada ,et mis täpselt toimub aga selgus ,et ta oli sama segadusse viidud kui minagi. Ootasin ikka ,et midagigi selguks kuid twist libises samamoodi mööda kui ülejäänud filmgi. Haarasin läpaka ning üritasin wikipedia abil midagi taibata kuid sealsed skeemid tekitasid masendust. Kurat, kui ma mõistatada tahan osan putkast sudoku. Tegelikult ei osta, olen numbrites kehv, need lähevad mul sassi ja hakkavad silme ees tantsima nagu kurjad sipelgad. Vähemalt sain sellejagu filmikäigus targemaks mis on algarv. Blond õhinal nimelt seletas. Ta tundus küll natuke pettunud olevat kui imestasin ,et milleks sellist veidrust täpsemalt vaja on arvutada. Aga tema on alati ka olnud matemaatiliste huvidega ning mina alati jäänud kimpu isegi enda telefoni ja autonumbri meeldejätmisega ning kümmnest suuremate arvudega opereerimisel. Blond tegi igaljuhul peale filmi kõvasti tööd, luges netist lisaks ning joonistas skeeme kuni aru sai. Pakkus mullegi ,et võib mõnikord neid näidata ja juttu lisaks rääkida milliseid põnevaid paradokse 2 ajamasinaga luua annnab. Mõtlen siiski veel sellele, vaimsed pähklid-rammukatsumised pole minu rida. Ja filmidest ootan pigem ikkagi midagi muud. Ühe hea näitena heast loost mis jutustab ajarännust-ajasõlmedest meenus veel jutt Ijon Tichi kosmoserändude päevikudtest. Seal üritas peategelane lahendada olukorda mil tuli üks oluline mutter raketil kinni keerata, raketi konstruktsioon oli aga sedavõrd kehv ,et samal ajal pidi keegi teine võtmega teiselpoolt polti kinni hoidma. Asja lahendamiseks üritas Tichi kasutada paraleelselt liikuvat aega mis aga tekitas talle pigem peavalu lisaks. 2/10

2 kommentaari:

ilves@metsas.ee ütles ...

film, kus jumal narkari kärbseks muutis (arutelu filmi "drugstore-cowboy" juures), oli kolmest novellist koosnev "acid house". kirjutasin sellest raamatus "ema on kajaka juures" paar lauset, sestap oli meeles ;-)

Metsavana ütles ...

Aitüma ,et aitasid nime meenutada. Nägin üsnagi ammu ja olin selle täiesti unustanud ega osanud kuskilt otsidagi. Arvatavasti muretsen ja vaatan peatselt üle. Mäletan ,et olid päris hea fantaasiaga lood.