pühapäev, 29. mai 2011

Roma a mano armata AKA Rome Armed To The Teeth (1976)

Commissioner Leonardo (Maurizio Merli) on karm, kohati ehk liiga vägivaldsete meetoditega sirgjooneline võmm, kes nõuks võtnud lihakarnis töötav küürakas (Tomas Milian) kinni nabida. Enne seda peab ta aga end läbi murdma tervest müürist vägistajatest, narkoärikatest, prostituutidest ja kotivarastest ehk siis lahendama veel hulga igapäevaseid ülesandeid, mis sageli filmi põhiliiniga väga haakuvad pole. Küll aga filmile värvi lisavad. Umberto Lenzi näeb igal juhul kõvasti vaeva, et Roomat võimalikult šokeerivates toonides ja vägivaldse paigana kujutada ning õnneks pole need toonid päris luitunud ka 35 aastat hiljem ning passivad igati vaadata.
Mis tegelastesse puutub, siis Commissioner Leonardo Tanzi on minu arust Maurizio Merli poolt
liiga kangeks telliskivinäoks mängitud. Alguses ma esiti isegi kahtlustasin, et ega omaeti Franco Nero seda tegelaskuju ei kehasta (väike väline sarnasus neil ju on), aga Franco suudab enda tegelased enamikel juhtudel elavamaks näidelda. Okei, toon näite: Sõidab naine inspektori juurest minema, mees vahib aga talle järele täiesti emotsioonitult ega üritagi mingil moel mõista anda, on tal nüüd siis kahju või hea meel. Spagetivesternitesse selline vaikiv tegelane sobib, krimifilmis ootaks aga vähemalt mina rohkem elavust. Karm jõujuurikas on ta samas küll. Paneb vajadusel üksi kogu Rooma allilma paika ja kui aega üle jääb, siis veel paari lähedase küla pätid takkapihta.

Milan talle vastupidiselt moondab enda tegelase tõeliselt ebameeldivaks, kuid samas värvikaks jätiseks, kel kohati kummalised veidrused, näiteks oma ohvritele veidrate hüüdnimede panek. Erinevalt paljudest teistest tema negatiivsetest rollidest puudub sellel täiesti mingi positiivne külg, nii et kui küürakas viimaks maha lastakse, jääb hinge isegi tunne, et kergelt pääses, raibe. Oleks oodanud võib-olla tema saavutuste alusel, et santi tabab mingi kurjem nuhtlus. Ühesõnaga, korralik Itaalia explotation/grindhouse kino.7/10

3 kommentaari:

Kober ütles ...

Sellele ainult prantsusekeelsed tiitrid leida, mismoodi sa vaatasid?

Metsavana ütles ...

Saada enda meil/msn/skype mu profiilis olevale aadressile ning õpetan kus kiviall vähid peidus on :)

Metsavana ütles ...

Muideks tegemist oli selle blogi 666nda postiga.