teisipäev, 24. mai 2011

Iron Man 2 (2010)

Lootsin näha meelt lahutavat märulit, aga pettusin rängalt. Tunni poole kohta kolm! märulikohta. Neist esimene tõenäoliselt parim. Teine rohkem purjus peaga rüselemine ning lõputaplemine haigutama ajavalt tüütu. Kuna tegevust ei pakutud, ei jäänud muud üle. kui tuli süžeesse süveneda (ma eelistaksin tavaliselt seda tüüpi filmides aju võimalikult madala voolutarbe režiimi viia). Sisu tekitas, nagu arvata võib, hämmingut ja arusaamatust. Võib-olla keskmine Marvelli koomiksite fanaatik naerab siinkohal pikalt, aga no ei saanud mina aru, mis värk siis selle Robert Downey, vabandust Tony Starki isaga oli. Tuli justkui välja, et  Ironmani vanamees leiutas juba kolmkümmend aastat enne poega kõik termotuumareaktorid ära ja leidis aega jätta enda alkoholist ja hooradest trööbatud järeltulijale veel vihjeid, kuidas tervist parandada, kui ta peaks kunagi enda rindkeresse reaktori ehitama.
Reaktori osas oli mul juba täiesti meelest läinud, miks ta selle sinna esimeses jaos pistis. Vist olid mingid terviseprobleemid? Ju siis on (lähi)tulevikus perearsti ooteajad sedavõrd pikad, et kergem end vana hea radioaktiivsusega ise ravida. Kahtlustan, et asi on lihtsalt selles, et Ironman on 60ndate sünnitis. Siis kirjutasid enamus popteaduslikke raamatuid, et reaktorid on ohutud ja sõbralikud nagu samovarid ja varsti-varsti murravad nad tee lahti ka teie autosse ja kööki. Võib-olla oli see juba alguses mõeldud naljana, millest koomiksifännid aru ei saanud ? Ah, kuradile see reaktor! Mickey Rourke'i kättemaksuteema jäi ka segaseks, nagu ka silmaklapiga Samuel L. Jacksoni sehkendamine.
Ja siis veel see Raudmehe neegrist sõber. Või kuidas saab sõbraks üldse nimetada sihukest tüüpi, kes võtab su kalli leiutise, teeb sulle sellega su oma sünnal tuupi. Viib selle siis Ameerika valitsuse kätte -- just sinna, kuhu öeldud, et ei tohi. Kui aga palud viisakalt ime-ülikond tagasi sinna nagisse riputada, kust võtsid, näidatakse keskmist sõrme ja lennatakse pilvedesse. Kõige tipuks oli Tony sunnitud veel tunnistama, et neegri riist on suurem. Oi, see sidekick ajas mind ikka tõsiselt närvi. Erakordselt üle võlli aetud poliitkorrektsuse ja ülbuse koondkuju.
Midagi head ka üldse oli? Tõenäoliselt kohad, kus härrased insenerid leiutamisega tegelesid. Sepahaamri abil ääsil ja viinapudeli kõrval köögilaual reaktorit ehitasid või keldrisse kiirendit sisse seadsid. Selline ehe insener Garini stiilis leiutamine, kus kõikvõimas energiaallikas või surmakiir pannakse kokku mahajäetud maja keldris käepärastest vahenditest. See mulle meeldis. Kahjuks olid need nauditavad hetked aga vaid minuteid kestvad. 4/10
Tibi oli tal ka ülbe mõrd, kes mõtles rohkem ise kompanii juhtimisest. Mul hakkas suisa mehest kahju, et teda vaid mölakad kipuvad ümbritsema.

Ja sellest mehest ei kujunenudki ikkagi Raudmehe põhivaenlast..
Tuumafüüsika -- see on imelihtne..

Kommentaare ei ole: