pühapäev, 1. november 2009

Ganheddo, Gunhed (1989)

Gunhead oli nii ja naa. Mulle meeldisid väga seal kasutatud värvitoonid, müstiline keset merd kõrguv ja superarvuti poolt juhitav teraslinn, vana B17 pommitajat meenutav reaktiivlennuk-kosmosehävitaja, robotite surnuaed, gunhed tüüpi isemõtlev mecha-tank, Liitsilmadega robot jne. Kõik oli kuni tegelaste kostüümideni välja väga küberpunk ja hoolimata igalt poolt läbikumavast odavusest täiesti viisakas ja oma originaalse stiiliga. Mis aga sai filmile saatuslikuks oli segane ja raskesti mõistetav sisu - just seda mida Trash enda postis eriti esile tõstis. Näiteks mis pagana uraanipulk seal nüüd siis täpselt oli mida kõik ihaldasid ? mida peakangelase sidekickiks olev tsikk ikka täpselt plaanis ? miks kõik lõpus õhku lasti ? misasja see cyber seal asjatas ning miks ta ohutut staatilist elektrit välja tulistas ? Kõik liinid jäid justkui pooleldi seletatuks nagu vaataks mõne manga või animesarja põhjal tehtud teost kus oletatakse ,et vaataja omab juba piisavalt eelteadmisi. Et ei tekiks valesti mõistmist ütlen kähku ,et olin ära joonud vaid pool õlut ning ka kaasvaataja onu Kalver laiutas lõpus käsi ning tunnistas ,et ka temale oli toimuv valdavalt müstika. Kairi, muidu suur robotifilmide sõber, jäi aga selle filmi juures peaaegu magama. Asja ei teinud lihtsamaks ka see ,et me ei jõudnud filmi alguses läbijooksvat ajaloolist taust selgitavat teksti korralikult läbilugeda, ingliskeelne heliriba oli kohati veider ning subtiitrid puha poolikud ja absurdsed. Ei välista ,et see kokkuvõtteks oligi kurja juur mis elamuse ära rikkus. 6/10 Filmiga ühte nime kannab ka üks telekamäng, palju see mänguga seoseid omab ei oska öelda. Tuleviku tankist Pahaendeline roleline möks. Sellest stseenist tulnud rahadega Gunhed valmis ehitatigi Mõnus anakronism Veel üks anakronism Kuna pildist võibolla raske arusaada siis selgituseks - roboti okulaaridelt peegeldub möödalendav kosmosepommitaja. Järjekordne mõnus stseen Arvutigraafika mis polnudki nii paha. Tulevane kangelane ning maailmapäästja paremal, porgand suus.

8 kommentaari:

Ra Ragnar Novod ütles ...

Jaapani robotihullusest filmides nii vähe osa saanud, et see läheb küll vaatamisele...

Metsavana ütles ...

Vaata jah kui korralikud subtiitrid leiad ning kirjuta siis ka

Ove ütles ...

Pagan...tundub täitsa korralik vaatamine. Pean vist ise kah hankima - viimane küberpunk film oligi suvel Mehikoormas.

Isa Pjotr ütles ...

Miks on tolle mecha struktuuri näitaval pildil kirjas "weapon LACK"?

Metsavana ütles ...

Ove võin plaadi anda, samas võin ka paremaid cybereid näidata kui nälg :)

Priit tegemist oli robotite surnuaial leiduvast kokku klopsitud massinaga, sellel ei töötand pooled andurid ja vidinad ning kütust rüüpas kuskil sada liitrit kilomeetrile

J ütles ...

Alan Smithee nimi anakronism?
Lennuk anakronism?

Need piltide alltekstid vajavad väheke täpsemalt seletamist.

Ehk mis on sinu anakronismidefinitsioon ja kuidas kõnealused pildid filmist sellega kokku lähevad?

J ütles ...

Ei, vaatasin üle. Lennukist saan aru.

Metsavana ütles ...

Noh, vanasti sõja ajal oli jänkidel kombeks neile BX tüüpi lennukitele bikiinides naisi maalida, tulevikus oli maalitud emane robot.