pühapäev, 22. juuni 2008

Das Boot (1981)

Laupäeval tegi Blond ettepaneku sisustada jalgpallini aega ühe hea pika sõjafilmiga ja pakkus selleks Das Booti mis tal juba aasta-kaks kettal oodanud. Mina olin ise varasemalt seda küll näinud kuid ammu. Nii siis võtsime napilt alla 4 tunnise directors cut'i ette. Nagu praegu netist uurides leidsin siis film baseerub hiljuti surnud Lothar-Guenther Buchheim raamatul "Das Boot" Mis põhineb tema enda poolt läbielatul teise maailmasõja ajal kui ta töötas reporterina. Peale sõda asutas ta kunstigalerii ning kirjastuse. "Das Boot" jõudis paberile 1973. Kusjuures me Blondiga vaadates isegi arutasime ,et päriselul film vaevalt põhineb kuna laevnikel oli õnne meie arvates liiga palju, korduvalt tulid nad tervelt välja lausa hämmastavalt sitast olukorrast kus enamus allveelaevu arvatavasti oma haua leidis (40 000 saksa allveelaevnikust ei pöördunud enam kunagi tagasi 30 000) Film jälgib ühe saksa allveelaeva U96 retke missiooni liitlasvägede laevade vastu Atlandil. Tegevus toimub pea kogu film kitsas, räpases, klaustrofoobilises, õlises ja hämaras allveelaevas. Näidatakse detailselt allveelaevnike igapäevaelu ning nädalatepikkust igavlemist ja lahingutegevuse ootust (meelde jäi eriti kuidas üks tegelane võrdles neid hobusejunnidega - istuvad pimedas kotis tihedalt koos ja ei tee muud kui haisevad). Ning edaspidi lahingutegevust, rünnakuid ja varitsemisi kus ründaja ja rünnatava rollid vahetuvad minutitega ja enamasti allveelaeva kahjuks. Lõpuks toimub arulagedate väejuhtide käsu alusel hullumeelne katse tungida Gibraltari kaudu Vahemerre mis allveelaeva peaaegu põhja viib. Filmi peategelaseks on kapten Henrich Lehmann-Willenbrock - veteran allveelaevnik (kelle tegelikust elust võib rohkem lugeda siit). Noor ajakirjanik Werner kelle prototüübiks on Lothar-Guenther Buchheim jääb filmis kõrvaltegelaseks. Lisaks neile on meeskonnas veel hulgim värvikaid tegelasi näiteks komandöri täielik vastand noorohvitser-idealist, alati perfektselt raseeritud, Hitlerjugend’i põlvkonnast keda ülejäänud karvased ja räpased ohvitserid vaikselt nöögivad. Väga muhe tegelane oli veel karm merekaru Thomsen filmi alguses toimunud peolt. Imetlusväärne on saksa meeste vaim mis püsib selge isegi keset hulleimat põrgut. Vaid üht tegelast tabab ajutine meeltesegadus ning hiljem üritab ta seda kuhjaga heastada. Ka kõige lootusetumas hetkes topitakse lekkeid kinni ning klopsitakse purunenud seadmeid kõigest käepärasest kokku ja see kes nurka nutma ja palvetama poeb saab lihtsalt malakat ja käsutatakse oma postile. Kokkuvõtteks täiesti korralik sõjafilm mis hoolimata enda pikkusest kella vaatama ei pane. Allveelaeva elu realismi osas võlgneb film tänu kolmele täissuuruses saksa allveelaeva koopiale mis ehitati filmimise tarbeks. Nende ehitamine võttis 14 miljonit dollarit mis tegelikult paljude tänapäeva filmide eriefektide eelarveid vaadates ei tundugi nii röögatu. 3D peale kulutatakse kordi kopsakamaid summasid ning saavutatu jääb tunduvalt kasinamaks ja ebareaalsemaks. 10/10

3 kommentaari:

Trash ütles ...

Loe raamatut, ülikõva! Mainin veel, et oman ise teleseriaali versiooni mis tunnikese võrra dir cut´ist pikem. Oli saadanas soomes nii odav, et patt oleks olnud 2 diskist karpi 6 euro eest ostmata jätta, kuigi aega vaadata vast esialgu pole.

Metsavana ütles ...

Muretsen kindlasti, koist kahjuks enam osta ei saa aga uurin raamatukogust.

Tegelikult isegi huvitav oleks teada mida tund aega seal TV's veel lisaks aga ei jaksaks enne paari aastat vist vaadata. Usun ,et võtad selle ise ennem ette ja saab blogist lugeda.

Trash ütles ...

Loe raamatut ja näed mis lisaks on. Televersioon on 1:1 raamatuga, cut aga kärbitud.