teisipäev, 19. aprill 2011

Ahoi, filmisõbrad! Kevadine suurpuhastus kappides ja pööningutel on käes!

Pisut aega tagasi võtsid sõbrad Higgins ja Shadow ette raske töö ehk enda VHS kassettidega täidetud riiuli digitaliseerimise. Nende filmiriiul minule kahjuks muidugi väga erilisi maiuspalu ei paku. Peamiselt lastemultikad.

Küll aga pani see minu peas hammasrattad liikuma ja meenutas kõik need korrad mil oleme koos sõpradega unistanud, kui vahva oleks, leida videokassette, kuhu salvestatud 80-90ndate nodi. Saaks veel kord näha, kuidas noored punkarid Vidiootides möllavad, "Telesantila" raames mingit saasta parseldavad, kuulsused enda lemmikjooke joovad jne. Või Ivar Vigla leelotab, soome kilekotte õhinal kokku ostab ning hõljukautoga mere ääres tolmu üles keerutab.
Paha poleks saada ka vanu hilisõhtuseid B-filme, minisarju (milliseid kuskilt torrentist-muulast ka enam leida pole) või siis vanu Vene filme eestikeelsete tiitritega. Tol ajal, kui neid telekast veel näidati, oli endal igasugustest "20 000 ljööd vee all" sarnastest minisarjadest kõrini. Nii võttis VHSile üles hoopis näiteks "Terminaator 2" laadseid kassashitte. Praegu, kuskil 15-20 aastat hiljem oleks oi kui hea just vaadata neid vanu Vene asju. Või näiteks teleteatreid. Hiljuti läks hammas verele, tuli tahtmine vaadata uuesti üle "Hapu vein ja sinihape", aga no püüa sa tuult väljalt.
 
Seega üleskutse kõigile lugejatele! Vaadake kriitiliselt enda kodused VHS kastid-riiulid üle, uurige, mida seal leidub, vaadake ega lisaks "Visa hing 2" ja Van Damme filmidele pole äkki seal ka tõelist rariteeti ning unustatud kulda. Näiteks 80ndate teleteatreid või vanu Eesti filme. Võtaks vastu põhimõtteliselt kõike kraami, mida pole interneti vaheldusel siiamaani kätte saada. Või siis on saadaval, aga ilma mõistlike tiitriteta  (torrents.ru kraam, Vene vana ulme jms).
Salvestamine käib "Pinnacle Studio PCI 700" kaardi ja "Pinnacle Studio 9" softi abil. Tulemuseks on 4:3 formaadis failid. Audio 128 kb/s MP3, video 1800 kb/s 720x576 XviD. Kui keegi soovib võib saada ka toorfailid. Audio ~1500 kb/s PCM, video ~9000 kb/s 720x576 M-JPEG. Ise aga arvan, et pole vaja pungestada mingi über-kvaliteediga, sest videokasseti kvaliteet on nagunii nagu ta on

powered by vzaar video hosting

Näidisklipp.

10 kommentaari:

Filmifanaatik ütles ...

Endal on kusagil kassettil Andrus Kiviräha lavastatud "Säärane soolikas ehk kuidas Kreutzwald oma õnne leidis". Komejant Kuldse Trioga, kus auväärt mehed Kreuzwald, Jannsen ja Jakobson nalja teevad. Kvaliteet pole vist ainult suurem asi, pole aastaid enam vaadanud.

Üldse ma ei saagi aru, miks ei üritata mõnda teatrietendust DVDl välja anda. Ja kui üldse on mõni, millega proovida, siis oleks selleks "Armastus kolme apelsini vastu" täispikkuses versioon. Ma ise tahaksin seda ja läbi aastate olen nii paljude käest kuulnud, et selle nad võimalusel ostaksid. Kui see läbi lööb, oleks lootust edasi katsetada, kui see põrub, siis pole ka teistel vanadel erilist lootust... ainult et mida aeg edasi seda raskemaks läheb ka selle välja andmine. Ja ilmselt on palju teisigi unustatud, kuid häid salvestusi headest teatritükkidest, mis võiks vähemalt mingi interneti kaudu ligipääsetava videoarhiivina saadaval olla.

Kober ütles ...

Mul enam ei ole, viskasin kõik VHS-id ära. Ilmselt seal rariteete polnud ka.

Vigla saateid tahaks ise ka.

@Cochrane:
3 apelsinini täipikk versioon ju liigub netis, ainult kvaliteet on sitt. Aga kuuldavasti paremat pole kellelgi, ka riiklikus arhiivis, nii et sellest DVD teha... nõuaks kõva digitööd...

Trash ütles ...

Ma jätsin vaid paar vene ja soome filmi mida DVD-l siiani ilmunud ei ole alles, muud VHS-id andsin ära. Õnneks võeti ka.

Metsavana ütles ...

Kui sa tahad võib ju neist Soome ja Vene filmidest vajadusel mingid DVDd ise meisterdada ? Me Higginsiga ripiks nad ära ja sa ise klopsi mingi custom kokku ? :)

Trash ütles ...

Mul on üle tee F-Seitse filmistuudio, olen seal lasknud mõned juba DVD-ks teha.

J ütles ...

Mul on kindlasti rariteetseid telereklaame 90ndatest ja TV1 muusikavideosid.

Filmide puhul kõige rariteetsem on nende eestikeelsed subtiitrid.

edasi ütles ...

a kui kiiresti seal f-seitsmes tehakse. lasin kodakis ühe asja vahepeal teha ja neil läks sellega nädal aega.

Mart ütles ...

Minul on kusagil Tartus sahtlis üks VHS lint, mille peal on tollest ajast ühe ülikuuma kursuseõe laua peal tantsimine. Võiks YTsse lükkida ja siis feimi ja sulli saama selle eest.

Metsavana ütles ...

Huvipärast uuriks, et mis see F-Seitse filmistuudio teenus ka maksab?

Jaanusele ütleks niipalju, et tassi aga enda kassettid minupoole, sikutan sealse kraami heameelega arvutitesse

Koduvideod ja amatöörerootika jätaks esialgu ehk kaadrist välja. Küll jõuab sellega tegeleda ka hiljem vanas eas :)

Trash ütles ...

Neil on vist hind kodulehel üleval, üsna kallis igal juhul. Ise sain tutvuse kaudu ja tasuta, naabrimehe asi.