esmaspäev, 27. oktoober 2008

The Young Ones (1982-1984)

Jälle üks super hea inglise sari vaadatud. Seekord siis Bottomi meeste varajasem projekt. Tegelasteks neli Scumbag College tudengit: Luulehuviline ja närvihaige anarhist Rick (Rik Mayall) kes õpib sotsioloogiat loeb Leninit ning Trotsky't ja usub ,et on People's Poet. Meditsiinitudengist hüpervägivaldne punk-rokkar Vyvyan Basterd (Adrian Edmondson) kes pidevalt kas purustab oma peaga midagi või peksab kaasüürilisi, tema ainukeseks sõbraks on nässakas hamster nimega Special Patrol Group - mis ei takista muidugi looma aegajalt malakaga lapikuks peksmast ja röstrisse pistmast. Õnnetu ja kõigi pidev sõimu ning peksualune hipi Neil (Nigel Planer) kes sageli üritab teostada enesetappu kuid enamasti loobub, kuna ta sõpradel pole sellest sooja ega külma. Naistemehest kavalpea Mike kes tundub kolme hullu seltsi justkui äraeksinud ja mõjub aegajalt lausa kohatult ning aegajalt sekkub tegevusse ka tüüpide vihatud venelasest majaomanik Jerzei Balowski.




The Young ones on kindlasti üks mõnusaim ja pööraseim, pungim ning anarhistlikum komöödiasari mida isiklikult näinud, kus ohtralt sürealismi ning veidraid kõrvaltegelasi. Või siis äärmiselt veidraid olukordi. Küll puhkevad poiste majaees üleüldised rahutused mida politsei ja sõjavägi peab mahsuruma, küll ründab üleujutus (millest pääsemiseks asub Vyvyan ehitama pappkarpidest allveelaeva) või kandub maja üldse keskaega. Vahepeal tehakse ka muusikalise pause ning tudengite köögis astuvad üles mitmed üsnagi kobedad bändid. Neist üks üllatavamaid ja meeldejäävamaid on kindlasti Motörhead oma looga Ace of Spades.

Eeskujuks loomisel tundub olevat Monty Python kuhu on toodud kõvasti pungiõhustikku . Sarja sürealism on ise selline mõnus ja heal tasemel mis meenutab lausa vanu videoseiklusi stiilis Day of Dentacle või Sam and Max. Veidratest faktidest veel olla Rik Mayall ühel interviul teatanud ,et The Young Ones sai loodud kui (tuuma)perekond – Neil ema, Mike isa, Vyvyan mässajast poeg ning Rick tütar. Miinusena võiks jälle süüdistada lühidust, aga parem ei hakka. Lohutan end sellega ,et inglased vähemalt teavad kuna lõpetada, tehes seda haripunktis ning sellevõrra jääb ka sarjast palju helgem ja vingem mälestus kui lastes ameerikalikult tegevusel-tegelastel lamedaks muutuda ja enda margi täis teha. Ei hakka näiteid tooma, küllap juba teate isegi neid. Mayall, Planer and Edmondson tulid kokku tagasi 1986a ning tegid enne bottomit veel sarja Filthy Rich & Catflap, vaja kindlasti muretseda. Kellele meeldis Bottom võib ka seda sarja julgelt soovitada. Kuigi Vyvyan on mu lemmiktegelane kardan ,et üldiselt olen ma kahjuks iseloomult Rickile kõige sarnasem. Puhas kuld ja absoluutne klassika - 'NEIL, YOUR BEDROOM'S ON FIRE!' Tüübid on just leidnud ,et peale eileõhtust võimsat pidu on Rici voodis naisterahvas ja mees väidab ,et nad on ka seksinud. Vyvyan: No, I just don't understand - how? Was she unconscious? Rick: What Vyvyan - do I detect a little spark of jealousy? Vyvyan: Ha! I'm not jealous! I find the idea of spending a night with you completely revolting! HANDS UP, WHO LIKES ME? This calls for a very special plan of psychology and extreme violence The Chronicles of Narnia and Vyvyan Ülikoolis ...ja 10 aastat hiljem Naabrid.. Hipi on ehitanud laua alla tuumavarjendi kaitseks kööki sadanud tuumapommi eest.


Vyvyan : "Vyvyan, Vyvyan, Vyvyan! Honestly! Anytime something blows up in this house, its always blame Vyvyan!!"

Vyvyan: I was in the basement, playing my favorite game, 'Murder In The Dark.' Viimast naela on alati kõige raskem lüüa.. Mr. Balowski: [singing] Whenever people bother me, when they shout and raise their voices, I don't let it get me down, I just make some stupid noises!




10/10

2 kommentaari:

Madis Udam ütles ...

Rulluisudisko unustasid :)

Metsavana ütles ...

Rulluisudisko oli lahe.

Aga ei tulnud kirjutamise hetkel meelde nagu ka veel sadakond teist vinget kohta :)