laupäev, 21. november 2009

Starcrash (1978)

Täheõnnetust vaadates tuli vägisi pähe mõte, et rezisöör Luigi Cozzi oli hardore Ray Harryhauseni ja George Lucase fänn, kes aga enda iidolite edu kadestas ning otsustas seetõttu ise veelgi parema filmi teha kasutades ära Sinbadi merereisi ja Star Warsi paremad kohad ning lisades neile veel omakorda Barbarella ja 40nendate Flash Gordoni kostüümid. Neid kultusfilme põimides on kokkuvõtteks saadud kosmoseooper kus kaks seiklejat ning robot takistavad isehakanud galaktikaimperaatori Zarthami planeedisuuruse superrelva ehitust, raiuvad valgusmõõkadega koopainimesi ja taplevad napis riietes rinnakate amatsoonide ning nende Rhodose kolossi suuruse ja välimusega robotiga. Kuid stsenaarium pole filmi ainus humoorikas koht. Põhimõtteliselt on püütud teha Tähesõdade laadset eepilist filmi ühe kogupere komöödia eelarvega. Sellest tulenevalt on kosmoselaevad kipsist, robotid papist ja hõbepaberist ning pandud liikuma primitiivseima stop motioni abil mida minu silmad siiani näinud. Ka kosmos näeb natuke naljakas välja, näiteks on seal gravitatsioon ja hapnik ning suits tõuseb üles ja rusud kukuvad kuhugi alla. Samuti on kosmoselahingute taktika rohkem kui kummaline. Minu isiklikuks lemmikohaks on kui imperaator hakkab pommitama isehakanu kosmoselaeva torpeedodega milledes peidus laserpüssidega sõdurid. Mis puutub näitlejatesse siis nende tase on samuti kohutav. Naisosatäitjate valiku juures on arvatavasti otsustavat osa mänginud pigem rinnapartii kui näitlemisoskus. Tuntuim nägu on tegelastest noor David Hasselhoff. Ekraanile ilmub ta kahjuks küll alles filmi lõpupoole ja enamus aega tegutseb ekraanil temaga äravahetamiseni sarnane peategelane. Arvestades muide, et mehe eelmine roll oli filmis "Revenge of the Cheerleaders", kus ta mängis kutti nimega Boner, oli Startrash tema näitlejakarjäärile kindlasti kõva samm edasi. Eelnevast jutust võib jääda mulje, et Starcrash on film mida tuleks iga hinna eest vältida. See pole aga sugugi nii - lausa vastupidi. Tegemist on väga meelelahutusliku ja campi teosega mida võib kõigile “halbade filmide” sõpradele kõhklemata soovitada. Brooksi Produceris välja pakutud valem: halb stsenaarium + halvad näitlejad + odavad efektid + kohutav dialoog = suurepärane komöödia, töötab Starcrashis päris edukalt. Vähemalt mina, Priit ja Xipe naersime kohati küll tilga püksi ja pisted sisse. 8/10 Orjad tassivad kosmoselaeva katlasse uraani I only have logic and emotion circuits. No room for craziness. Navigaator ja tähelaeva aju By sunset I'll be the new emperor. And I'll be the master of the whole universe! Emperor of the Galaxy: You know, my son, I wouldn't be Emperor of the Galaxy if I didn't have a few powers at my disposal. Imperial Battleship, halt the flow of time! Ja aeg peatus.. These are pre-programmed computers! They will run forever! Time for a little robot chauvinism. Circuits don't fail me now!

2 kommentaari:

Ulmeguru ütles ...

Vaatad neid pilte ja tundub mõnus film olevat... samas, kahtlen, et kas ma kunagi sellist vaadata viitsin... mul muidugi absurdi ja lolluste nautimise soon ka olematu...

Metsavana ütles ...

Absurdi ja lolluse nautimise soon peab jah selle filmi jaoks õige jäme olema ning kindlasti tuleks seda vaadata koos sõprade ja ohtra joodavaga. Üksi vaadates seal olev huumor arvatavasti nii hästi ei töötaks.