teisipäev, 17. mai 2011

Ukradená Vzducholod AKA The Stolen Airship (1967)

Viis erinevast sotsiaalsest klassist pärinevat poissi vehivad laadaürituselt sisse piloteeritava õhulaeva. Kuna tegemist on kõige moodsama tippmudeliga, mis väidetavalt kasutab lendamiseks erilist süttimiskindlat gaasi, siis on lennumasina tagasisaamisest lisaks omanikule huvitatud veel nii valitsus kui vaenlase salaagendid. Nii algab jaht poistele üle maade ja merede, kuhu sekkuvad kiibitsejatena veel piraadid ning kapten Nemo.

Filmi süžee on pööratud maksimaalselt groteskseks ja karikatuurseks. Kollase ajakirjanduse naeruvääristamine, pealuusõdurid, imperialistid relvistumas ning imerelvi otsimas, väikesed ärihaid laatadel ning väljakutel inimesi hullutamas, superspiooni jms. Üllatuslikult on samas see kapitalistide vaenamine ja pilamine üks filmi vahvamaid osi. Hetkest, kus läheb lahti Jules Verne'ist inspireeritud saareseiklus koos piraatide ning Nemoga, käib film alla. Kuidagi läbi mõtlemata ja kiirustades oli see viimane pool justkui kokku klopsitud ning ei tahtnud ülejäänud filmiga hästi sobituda. Eriti meelevaldselt kinoekraanile veetud muljejättis pulstunud Nemo. Tema ainsaks ülesandeks filmis tundus merekoletisena pea vee alt välja pista ning üht poistest viiuliga hirmutada.
Sisu kõrvale jättes on visuaalselt tegemist aurupungi kompvekiga. Karel Zemani leivanumbriks olnud puugravüüre meenutavad ja justkui "Sajanditaguste tehnikaimede" raamatust maha astunud taustad ning stop-motion animatsioonid on lihtsalt fantastilised. Õhulaevad - allveelaevad on samuti fantaasiarikkalt disanitud. Nutikad on ka kõikvõimalikud spioonitehnikad (võltskäed, kuulamistorud, maskid jms). Leian, et iga aurupungi žanrit hindav inimene peaks selle filmi ainuüksi visuaali tõttu vähemalt korra ära vaatama. 7/10

2 kommentaari:

Lauri ütles ...

A kuhu sa sama autori "Back Capi saare saladuse" jätad?

Metsavana ütles ...

See on juba ammu 3 korda vaadatud ja päris blogi algusaegadel ka kajastatud. Black Capi saare saladus on 10/10 punkti film :)