teisipäev, 7. detsember 2010

Seapekist punaninani ehk Jõuluküsitlus 2010

Ei anna see MNC mitte rahu. Mormooni usukuulutaja kannatlikkusega käib virtuaalse ukse taga kobistamas ja (MSNi) akna taga hõikumas, et kunas ma selle küsitluse nüüd ära täidan, mille ta mulle saatis. No katsume siis ta küsimustele vastata, seda enam, et Jaile liitus nüüd ka temaga. Hoiatan ette, et jõulude ajal mul kombeks midagi väga põrutavalt veidrat teha pole ning pigem ikka traditsiooniline toimetamine. Jõulud on ikkagi selline rahulik aeg, kus loetakse raamatuid ning süüakse tervisele kahjulikke rasvaseid toite.

1. Kas sulle meeldivad jõulud? Kui ei, siis miks? Kui jah, siis miks?

Kellele siis vabad päevad ei meeldi. Igasugune riiklik püha on tööinimesele kuldaväärt hinnas. Veidi värvikamat vaheldust aasta pimedamaisse aega kulub ka ära. See aasta, kurask, on muidugi kuidagi halvasti juhtunud, et jõulud nädalavahetusele sattunud. Jõulude ajal saab veel maakodus head hautatud liha. Mulle maitseb magus pekk väga ja kui veel antakse pitsikese teravat ka kõrvale - uhh, fantastiline! Kingituste saamise rõõm on aastatega küll kuidagi ära kadunud. Need tuleb nüüd endale ise osta. Aga ma ei nurise, sest võiks ka hullemini läinud olla. Kingitusi manguvat järeltulevat põlve kodus veel kuuse kõrvale üles ei rivistu. Ovel näiteks tõenäoliselt varsti juba rivistub.

Jõulude juures ei meeldi, et viimasel ajal algavad jõulud kohe esimeste talvekülmade saabudes. Kogu see kommertstrall koos kõigi nende iiveldama panevate jõululauludega on ikka paras ilguse tipp. See aasta on isegi kuidagi kergelt nagu pääsenud, kuidagi on see suurem õudus valuta mööda libisenud (või pole õigetesse poodidesse juhtunud?).
Jõuluaja kirikuskäimisel pole ka väga viga. See on alati väga doom kogemus olnud. Näiteks Jaani kirik on paganama gooti ja lovecraftlikult müstilise atmosfääriga. Peetri kirikus juhtusin aga koos elukaaslasega viimati hästi mõnusat jutlust kuulama. Kui papp on hea jutuga ning hoogu satub, on ikka lust kohe kuulata. Ma seepärast armastan õhtuti vahel ka pereraadio mängima panna.
2. Sinu ideaalsed jõulud? Kuidas ja kellega koos tahaksid seda veeta?

Erinevalt Mannust mul mingeid ambitsioone lapsepõlve märulikangelastega kohtumise osas pole. Hea meelega veedaks esimese õhtu perega ning jõululaupäeval teeks hea traditsiooni kohaselt koos Ove ja Mardiga midagi põnevat. Üle-üleeelmisel aastal käisime näiteks kohaliku raudteesilla all kalal. Kala kahjuks kätte ei saanud, sest (nagu hiljem selgus) ei ulatunud õngekonksud vette. Aga merekoletiste poolt meid ka õnneks nahka ei pistetud ning kala sai tookord ikkagi sprottide kujul koju viidud. Üle-eelmisel aastal tegime erinevaid lühikesi rollimänge (kus tegevus toimus nii Lapimaal kui Saksa allveelaeva kõhus) ning möödunud aastal mängisime isa Pjotri loodud jõulu-Arkhamit.

3.Milline on su esimene jõulumälestus?

Seondub tõenäoliselt kuuse, lume, Norma-nimelise tehase mänguasjadega ning 80ndate TV- programmiga. Või on see hoopis uusaastamälestus? Mingid ähmased kaadrid seoses lasteaiaga vilksavad silme eest ka läbi, aga midagi täpsemalt fokusseerida ei suuda.
4. Kas sa kartsid lapsena jõuluvana?

Mind pole õnneks kunagi selle hirmsa punase kolliga hirmutatud. Mul käisid kodus viisakad päkapikud, kes jätsid niikaua, kuni köögis pekki vitsutasin, kingid kuuse alla. Peamised kokkupuuted vatihabemega on toimunud ikka koolis, kus tuli sageli kogu koolipere ette taidlema minna. Üsna ebamugav kogemus sest sageli ei tulnud ka kõige tobedamat ja primitiivsemat salmijuppi nagu kiuste meelde. Sattus hea jõuluvana olema, siis see sai probleemist aru ning andis kiirelt paki kätte, aga mõni õelam praadis ikka pikalt, enne kui minema lasi.

5. Parim jõulumälestus?

Ah kuram, nad enamuses on olnud sellised vaiksed ja mõnusad.

6. Lemmik jõulutoit?

See sai tegelikult juba üleval ära öeldud. Magus seapraad peki ja keedukartulitega ja pärast järgmisel päeval poti põhjast roobitsetud rasvast tehtud soust koos praekartulitega. Traditsiooniline jõulutoit nagu verivorst pole suurem lemmik. Pohlamoos hakkab eriti vastu. No see ei ole ikka härrasrahva söök. Võiks sest orja-ajast üle saada juba, pagan võtaks! Käkki koos hapukoorega ma söön küll heameelega, aga mitte jõuluaeg. Piparkookidega oli ka nii, et lapsepõlves oli nende tegemine justkui põnevam kui hiljem söömine. Märksa paremaid maiustusi on ka olemas. Hapukapsas või üldse hapud asjad jätaks ka hea meelega vahele.
7. Kus veedad sellel aastal jõulud?

Nagu ülal öeldud. Kui võimalik (sülitab kolm korda üle vasema õla), siis ikka maal. Annelinna betoonmaastik hakkab juba pisut siiralt ära tüütama. Tahaks tagasi koduste mändide ja soode keskele. Seal rasvane praad kõhtu, pitsike kangemat kõrvale ja Ove poole, kus jõulu-Arhkami lauamäng. Veel paar pitsikest teravat ja äkki rollimäng ka veel otsa. No ja kui juba pool pudelit sees, siis ei karda enam külma ning võib minna juba linna peale kondama.

8. Kas sul on mingeid jõulutraditsioone.

Ei tule ühtegi pikaajalist väga meelde (v.a ülal viidatud söök ja sõpruskonnaga koos möllamine). Kunagi kooli ajal sai käidud kooli jõulupeol. Millegipärast pandi mind siis alati teatrietenduses mõnd pätti mängima. Hulkur Rasmuses olin näiteks üks gängsteritest, Väikeses nõias külajoodik jne. Aga see oli rohkem kohustuslik, mitte traditsioon. Kunagine telekavaatamise traditsioon on ka ära kadunud. TV pealt tulevad juba kümnendat aastat ühed ja samad omasaated ning filmid. Pandagu siis ka või vanu eesti filmegi nagu "Valgus koordis" peale, aga ei. Televisiooni programmikoostajad on võtnud pähe, et Bruce Willis ja tema maika on ka samasugused jõulusümbolid nagu kuused, päkapikud ja piparkoogid.

9. Sinu jõulukingisoov?

Raamatud, ikka raamatud. Suured ja väikesed, nii vanad kui uued. Soovitavalt žanrilt ulme ja popteaduslik kirjandus. Sobib ka igasugune kummaline kirjandus ja vanad ajakirjad. Kanget külmarohtu võib samuti alati julgelt tuua. Ma pole kade ja vähemalt poole annan kinkijale kohemaid pits, pitsi järel tagasi. Mõne B-filmi võib ka kinkida koos selle pudeliga, et oleks midagi pitsitõstmise taustaks vaadata. Riideid (kui tegemist pole uue sooja voodriga nahkmantliga just) pole vaja tuua. Sokke ka mitte, mul on neid juba kaks paari. Üks Jawa bensiinipaak (must) kuluks ka hädasti ära.

10. Parim kink mida oled jõuluks saanud?

Ei oska midagi küll konkreetselt esile tõsta. Ei, tõesti ei tule midagi meelde.

11. Kes ei peaks sellel aastal kinki saama?

Ei tule ühtegi nii halba inimest pähe, kes ei vääriks kingitust. Minu pärast võiks saatan isegi Hitlerile, Stalinile, Trotskile, Nerole ning Mussolinile jõulu puhul midagi head kinkida. Näiteks väävlikatla mitte keema, vaid ainult mõnusalt leigeks ajada või sortsu viina kuttidel kõrist alla kallata.

12. Mida soovid oma blogikülastajatele?

Kuna tegemist ikkagi rohkem filmiblogiga, siis vaadata ohtralt häid (halbu) filme. Kui kodus viimaseid pole, tulge mulle külla, võtke pudel kaasa ja küll ma midagi sobivat leian, mida mängima panna - ärge seepärast muretsege. No ja kui raha pole pudeli ostmiseks, siis pole hullu, keedame hoopis poti teed. Ei pea alati jooma ka pühade puhul.
Teatapulga suskaks edasi Isa Pjotri karvastesse pihkudesse, mind on alati huvitanud, kuidas vanausulised seda jõuluasja teevad.

3 kommentaari:

Unknown ütles ...

Tegelt leidub ka kuulatavaid jõululaule: http://www.cthulhulives.org/store/store.lasso?1=product&2=4 ja ka teine plaat http://www.cthulhulives.org/store/store.lasso?1=product&2=105 . Kui vaja, võin viruaalsussi poetada.

Metsavana ütles ...

Need on head lood jah, mõtlesin isegi mainida aga läks meelest. Eks neid kuulatavaid lugusid ole veelgi. Pidasin ise silmas rohkem massimeediat kus ühed ja samad laulud päevast päeva kummitavad.

Lauri ütles ...

Minul on alates 1989. aastast peale (seega 21 aastat juba, päris kenake traditsioon) harjumus jõululaupäeval Slayeri surematut klassikalist "Reign In Blood" plaati kuulata. Minu jaoks on see jõulumuusika, mis sest et perekond Sõnajalad selle peale arvatavasti kollektiivselt infarkti saaksid.
Aga mida sa seal verivorsti ja pohlamoosi kohta ütlesidki? Mul läks silm selle koha peal uduseks ja ma hästi ei näinud, ma loodan et mitte midagi halba, sest verivorst, pohlamoos ja jõulud kuuluvad kokku nagu Kuldne Trio või naksitrallid.