reede, 2. detsember 2011

Whistle And I'll Come To You (1968)

"Vilista ja tulen su juurde" on minu arvates üks mõjuvamaid M.R. Jamesi lugusid. Või noh, vähemalt kümne ta parima loo hulka kuulub see kindlasti. Selline lühike ja salapärane õõvalugu, mida üksi hämaral talveõhtul oli oi-oi kui kole lugeda.

Sisu on sel järgnev: Veedab professorist härrasmees mõnusalt aega kuskil hotellis merekaldal. Arheoloogist sõber on tal varemalt palunud uurida seal lähedal ka miskiseid vanu varemeid ja kohusetundliku mehena võtab meie peategelane seda ülesannet täie tõsidusega. Potentsiaalset väljakaevamisplatsi uudistades avastab ta maast väikese metallvile (Või oli see hõbe? Ei mäleta enam nii täpselt). Vile peale on ladina keeles kirjutatud Quis est iste qui venit ehk "Kes on see, kes tuleb" ? Üleloomulikku maailma mitte uskuv ning loomult uudishimulik professor ei saa muidugi jätta vilet puhumata ning sellest ajast alates ei saa ta enam hetkekski rahu. Küll tundub kahtlane must kogu teda eemalt jälgivat või siis kobistab keegi nähtamatu hotellitoa nurgas.

Hinnang: Kahjuks oli filmil kolm suurt viga. Esiteks oli toimuv halvasti ja pealiskaudselt lahti seletatud. Originaalset lühijuttu mitte lugenuna oleksin tõenäoliselt toimuva mõistmisega tõsiselt hätta jäänud. Teiseks olid eriefektid liiga nadid. Kolmandaks jäi lugu lõpuni jutustamata.Tuleb ikka 2010 aasta uusversioon ka ära vaadata. Äkki on see paremini välja kukkunud. 5/10

3 kommentaari:

Kalmsten ütles ...

Trükiveakuradiga on aamen ?

Metsavana ütles ...

Hetkel on hiberneeritud olekus. Äkki tulevikus läheb veel tarvis :)

Metsavana ütles ...

Ehk praegu läheb kogu aur ära Reaktori turbiinide toiteks ja Kurat seisab laos tagavaraks.