esmaspäev, 4. jaanuar 2010

Night of the Eagle (1962)

Ülikoolis ateismi õpetav professor avastab ühel heal päeval (või õigemini õhtul), et ta naine on aastaid salaja mehe seljataga tegelenud voodooga. Mees läheb avastuse peale muidugi endast välja ning annab naisele karmi käsu kohemaid kõik amuletid ja muud maagilised esemed kaminas ära põletada, hoolimata kaasa kinnitustest, et kõik need kondid ja kujukesed on tegelikult mõeldud õpetlase enda kaitseks tema mustadest maagidest kolleegide eest.
Night of the Eagle meenutab enda stiililt väga mõned aastad varasemat Night of the Demon (1957)'it, seda kusjuures isegi nii tugevalt, et ma olin tõsiselt üllatunud kui avastasin, et see film ei põhinegi mõnel M.R. James'i lool vaid hoopis kellegi Fritz Leiber'i romaanil Conjure Wife.
Sarnaselt ülalnimetatud filmile on siin tegelasteks tugev uskumatu meesfiguur ning siiralt maagilist maailma uskuv naine, tegevus on üles võetud kvaliteetses ja ohtralt silmailu pakkuva mustvalges stiilis ja loo põhirõhk pole mitte Hammeri-Amicuse laadsel campil kujundusel ning varajasel gorel, vaid kaasahaaraval psühholoogilisel põnevikul loomisel mis suutis oma pingelisusega "Night of the Demon"it mõneti isegi ületada.
Mis jäi aga veidi häirima oli esiteks “kullionu” enda väljailmumine - see kaheldava väärtusega stseen oleks võinud kas olematta olla või oleks võidud see teha puhtalt varjudele-krabinatele ülesehitatult. Praegu jättis see papist lossi taustal lendlev lind kellele jalakülge nöörijupp seotud veidi liiga Ed Woody mulje ning oli muidu korraliku maagilise põneviku juures justkui sadul sea seljas. Teiseks jäi lõpp pisut segaseks, kogu see pinge kasvatamine sai liiga järsu ning arusaamatu lahenduse. Oleks soovinud kasvõi mingit ebamäärast vihjet mis selle nõiaga täpselt ikka juhtus. Muidu aga väga korralik müstiline põnevik. 8/10
Night of the Eagle on arvatavasti üks filmidest millest sooviksin ise uusversiooni lavastada koos technicolori seadmestiku ning ohtra gialloga.


5 kommentaari:

Paawo ütles ...

Offtopic:
2009 giallo "Amer",
kui huvitab.

Metsavana ütles ...

Tundub põnev, aitäh lingi eest.

Ulmeguru ütles ...

Kellegi Fritz Leiberi... kurb on see maailm...

Metsavana ütles ...

Eks ma olen veel ka üsna algaja ulmelugeja. Vaatasin just baasist Fritz Leiberi juttude arvustusi ning tundub olevat kirjanik kellega tahaks tulevikus lähemalt tutuda. Avastasin lisaks, et ühte lugu olen talt isegi kunagi lugenud, niipalju kui mäletan oli see igati viisakas.

Paawo ütles ...

ja veel üks,
THE NIGHT OF SCARLET TERROR,
aastast 2006 aga näeb välja nagu seitsmekümnendatest!