teisipäev, 12. oktoober 2010

Predators (2010)

Sisu: Jõuk eri rahvusest sõjardeid leiab end ootamatult keset võõrast planeeti tulnukate poolt jahituna.
Põhimõtteliselt üritab Nimród Antal pöörduda tagasi Predatori algupäraste juurte juurde ehk taas kord lõputu džungel, musklis mehed, gatling gunid, lõksud ja mudamaadlus.

Näitlejatöö: Minu kõige hullemad kõhklused said kinnitust - Adrien Brody ei passi tõesti mitte ühtegi pidi laia lõuaga märulimeheks. Tüüp sobib enda lõusta poolest mängima pigem mõnd õrna luuletajat, ahistatud juuti või vaimust vaevatud ajarändurit - mitte aga vaprat tulnukakütti. Filmi loojad on seda ka ise tabanud ning üritanud temast vorpida vähemalt piinatud hingega märulikangelast, aga ega see väga üldmuljet pehmendanud. Vastu hakkas ka, et machotaseme suurendadamiseks on muudetud mehe hääl kuivaks ning kähisevaks, justkui kopsuhaigest süfiilikul. Tõenäoliselt oli ta valitud siia filmi puhtalt reklaami kaalutlustel. Ülejäänud tegelased olid enamjaolt mitte midagi ütlev tuim kahuriliha. Ainuke potentsiaali omav persoon oli Danny Trejo, kuid tema löödi maha juba esimese pooltunni jooksul. Võsamõõka ei usaldatud kurja mehhiklase sooniliste näppude vahelesamuti kordagi. Nõrk.
Pilt: Hämar& pime nagu ikka uutele filmidele kombeks. Positiivne oli vähemalt see, et kaamera püsis enamjaolt staatiliselt ühel kohal paigal ega hüpelnud ning värisenud hullumeelselt.

Muusika: Siit tuleb vähemalt üks plusspunkt ära, kuna kasutatud oli originaalset soundtracki. Tiitrite lõpulugu tekitas samas wtf tunde ja oli siia filmi sama sobimatu nagu pede naiste sauna.

Meeldejäävaid stseene/fakte: Tants ümber kosmoselaeva oli isegi päris lõbustav ja huvitav nüke. Üsnagi camp oli ka see, kuidas yakuza samuraimõõgaga üritab väljal predatoriga duelli pidada. Lahedatest faktidest aga on tõeliselt põnevaim see, et režissöör Nimród mängis "Machetes" Boothi number üks ihukaitsjat, noh seda ungari keeleteadlast. Teate küll.

Ebaloogilised (spoileritega vürsitatud) hetked: Laurence Fishburne'i tegelane ei näe välja, nagu ta oleks elanud üle11 jahisessiooni ning tapnud kolm predaatorit. Mees kukub selleks liiga lollisti lõpuks "küttidele" vahele. Mida, huvitav, ta üldse neist vaestest sõduritest tahtis? Varustust vaevalt, milleks mehele, kes on suutnud omandada predatori lahingurüü, veel mingid ebakindlad püssirohurelvad. Džungli floora ja fauna tundus ka liiga rikkalik, et asi oleks olnud näljast tingitud kannibalistlikes huvides. Tulnukate kosmoselaeva saab plahvatama panna kahe klahvivajutusega! Seejuures odavam kui rakett maanduma ümber programmeerida tundub olevat see õhku lasta. Gatling relv teeb üllatavalt vähe purustusi. Kui esimeses osas võis selle abil põhimõtteliselt metsa maha võtta, siis siin tundub püstol olevat teatud juhtudel isegi tõhusam taparelv kui minutis 6000 kuuli tulistav seadeldis. Kõik eri maailma nurkadest pärinevad sõdurid oskavad perfektselt inglise keelt, Aafrika sõjapealikul pole mingit probleemi Mehhiko suvalise kolliga lobiseda.
Kas lõpus toimus tuumaplahvatus? Minu suureks üllatuseks ei! Arvestades, et muus osas oli üritatud võimalikult palju originaali jäljendada, veider nüke. Võib-olla lihtsalt eelarve ei kannatanud ? Trejo, Brody ja Fishburne pistsid kogu eelarve kinni ?

Üldhinnang: Pohmaleevenduseks või õhtul üheks ajuvabaks meeltlahutavaks palaks päris paslik kamakas. Või siis ütleme sedapidi. Parem kui AvP saaga, kuid esimese kahe originaalfilmi kvaliteedist jääb veel mägede kaugusele. 6/10
Väike hirmund mees ja suur ohte täis mets

Kommentaare ei ole: