pühapäev, 2. detsember 2007

Mononoke-hime (1997)

Tundub olevat üks kõige laiemalt tuntud anime. Vähemalt paljud mu tuttavad kui jutuks tulnud anime on hakanud õhinaga Mononokest rääkima. Üldiselt kui millegist räägitakse liiga palju mõjutab see mind kergelt peletavalt ja eks see võibolla oli üks põhjus miks läks nii kaua enne kui ise selle multika äravaatasin. Filmi peategelane Ashitaka saab endale külge needuse kui tapab enda küla rünnanud kurjast vaimust vaevatud metsea-jumala. Et needus levib mööda teda pisitasa edasi ning arvatavasti muutub ükshetk ka surmavaks lahkub Ashitaka külast ja suundub otsima ravi. Otsides põhjust miks seajumal ise oli needuse saanud satub ta rauamaagi rikka mäe lähistele ehitatud asulale nimega raudlinn kus kaevandatakse maaki ning valmistatakse püssirohtu ja püsse karmi naisvalitseja käeall. Metsaelajatele ning nende jumalatele asi eriti ei meeldi ning nad üritavad kasutada iga võimalust ,et inimeste tegeuvst takistada. Samas üritavad inimesed jällegi enda moodsate relvadega puhastada metsa. Metsaloomade üheks liidriks on San - hundijumala poolt kasvatatud tüdrukuke. Ashitaka leiab end üsnagi ebameeldivas olukorras ..üheltpoolt meeldib talle mets (ja loomulikult ka San) teiseltpoolt ei taha ta ka ,et inimesed oma otsa leiaksid.

Kaunis ja hea anime, detaili ja fantaasiarohke nagu Miyazaki ikka, samuti talle tüüpiline tööstuse/tehnoloogia ja looduse vaheline võitlus. Tore mütoloogia jaapanis igaljuhul. Neile on see võibolla sama igav kui kalevipoeg kuid lääne inimesele üsna huvitav ja eksootiline. Dialoog oli ka muidugi kohati üsna huvitav. Huvitav kas jänkidele suunatud subtiitrites lastesõbralikuse huvides näiteks puudub see osa mis minul oli kus seletati ,et raudlinnas töötavad naised on tegelikult endised prostituudid.

Jutustatakse pikalt veel muidugi baka.ee's Ning sattusin veel sellise huvitava teksti peale. Semiootikatudeng Sven Vabar poolt kirjutatud arutlus Miyazaki filmidest. 10/10

Kommentaare ei ole: